PRAVOMOĆNA PRESUDA ZA FIMI MEDIU: HDZ morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne i vratiti 14,6 milijuna, Ivi Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora. On mora vratiti 14,9 milijuna kuna. Plenković tvrdi da trenutno vodstvo stranke nije odgovorno i ne prihvaća 'etiketu' kriminalne organizacije

NITKO NIŠTA NIJE ZNAO: Ovo su ljudi koji su u vrijeme Sanadera bili u vodstvu stranke, a i danas su

Objavljeno: 14.10.2021. zagorjeinternational

Vrhovni sud u srijedu je u slučaju Fimi media pravomoćno presudio da će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je bivšem premijeru Ivi Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora. Sanader će, osim blaže kazne, državi po pravomoćnoj presudi Vrhovnog suda morati vratiti 14,9 milijuna kuna nesrazmjera između imovine i zakonskih primanja, što je 1,25 milijuna kuna manje nego što je u prvostupanjskoj presudi odredio zagrebački Županijski sud.

Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić sada je i pravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine i 10 mjeseci zatvora, dok je prvom presudom iz 2013. bio osuđen na tri godine zatvora. Blagajnica Branka Pavošević je osuđena na jedinstvenu kaznu od godinu i četiri mjeseca, dok je 2013. bila osuđena na godinu i šest mjeseci. HDZ je osuđen na plaćanje novčane kazne od tri i pol milijuna kuna i povrat 14,6 milijuna kuna u proračun, dok je stranci u prvom suđenju izrečena novčana kazna od pet milijuna kuna. Jedino je glasnogovornik Sanaderova vlade i stranke Ratko Maček, koji je u prvom postupku dobio uvjetnu kaznu odlukom zagrebačkog Županijskog suda, a koju je danas potvrdio i Vrhovni sud, oslobođen optužbe.

Platit će kaznu

– HDZ će postupiti po presudi suda. Uplatit ćemo kaznu u državni proračun – rekao je Plenković i dodao kako prihvaćaju presudu, no da im je žao što nisu prihvaćene žalbe.

– Razmotrit ćemo s odvjetnicima daljnje pravne radnje, a onda donositi odluke što dalje u pravnom smislu, odnosno tužbu pred Ustavnim sudom. Što se tiče političkog aspekta, ja otklanjam bilo kakvu odgovornost trenutnog vodstva stanke – rekao je.

Na teze da je HDZ kriminalna organizacija, Plenković je ponovio svoj stav od ranije kako neće prihvatiti etiketu Ive Sanadera jer aktualno vodstvo vodi stranku na reprezentativan način. Plenković je u svom obraćanju javnosti istaknuo kako je on član HDZ-a postao tek 2011. godine. Međutim, piše Index, brojni Sanaderovi suradnici iz njegovog prvog mandata od 2003. do 2008. godine te iz razdoblja od 2008. do ostavke 2009. godine i danas su aktivni političari, a neki od njih nalaze se na visokim javnim dužnostima.

Visokopozicionirana šestorka

Današnji predsjednik Sabora RH Gordan Jandroković 2003. godine tako je izabran za zastupnika te je bio predsjednik dvaju saborskih odbora i voditelj saborskog izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatski sabor – Europski parlament. 2004. godine postao je član predsjedništva stranke. Na sljedećim izborima 2008. godine također je izabran u sabor, no premijer Sanader imenovao ga je ministrom vanjskih poslova i europskih integracija. Jandroković je i u vladi Jadranke Kosor ostao na istom mjestu. Nakon isteka mandata Jandroković je u svim sljedećim sazivima izabran za saborskog zastupnika, a 2016. imenovan je glavnim tajnikom HDZ-a. Jandroković je na suđenju rekao da nije čuo za crni stranački fond, a da je za Fimi mediju prvi put saznao 2009. iz medija. 

Sadašnji potpredsjednik HDZ-a i predsjednik HDZ-ovog Kluba Branko Bačić je na izborima 2003. godine izabran u Hrvatski sabor, a ubrzo je postao državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa, turizma i razvitka. I četiri godine kasnije izabran je u Sabor, ali je ponovno imenovan za državnog tajnika u istom ministarstvu. Član predsjedništva HDZ-a postao je 2008. godine, a nakon Sanaderovog odlaska nastavio je političku karijeru u saborskim klupama i stranci. On je čak i svjedočio u procesu za koji su danas njegov nekadašnji šef i stranka osuđeni. Naime, Bačić je na suđenju za aferu Fimi media potvrdio da je 2010. godine USKOK-u predao dva milijuna kuna i 300 tisuća eura. Bačić, koji je tada bio glavni tajnik HDZ-a, novac je dostavio USKOK-u nakon što je tadašnja premijerka Jadranka Kosor obavijestila Mladena Bajića da se taj novac već 10 mjeseci nalazio u HDZ-ovoj blagajni. Bačić tvrdi kako su, nakon što je javnost saznala za aferu, procijenili da bi taj novac porijeklom mogao biti vezan za Fimi mediju te su novac predali Državnom odvjetništvu.

Današnja potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica 2001. godine postala je gradonačelnica Dubrovnika a tu je dužnost obnašala do 2009. godine. U tom periodu bila je i zastupnica u saboru sve do 2011. godine. Dvije godine kasnije izabrana je za zastupnicu u Europskom parlamentu. U svibnju 2014. je ponovno izabrana s liste HDZ-a u Europski parlament, a prije dvije godine postala je potpredsjednicom EK. I aktualni ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs sudjelovao je u radu vlade Ive Sanadera. Fuchs je u razdoblju od 2004. do 2008. godine bio pomoćnik ministra za međunarodnu suradnju, a od 2008. do 2009. godine bio je državni tajnik za visoko obrazovanje. Nakon odlaska Ive Sanadera s mjesta premijera, postao je ministar znanosti i obrazovanja. Sada je opet na toj funkciji u vladi Andreja Plenkovića.

Božidar Kalmeta bio je u obje Sanaderove vlade na mjestu ministra mora, turizma, prometa i razvitka, odnosno mora, turizma, prometa i razvitka u drugom mandatu. Kalmeta je mandat ministra nastavio i za vrijeme Jadranke Kosor do 2011. godine. Ostao je u predsjedništvu stranke i ostao je aktivan u lokalnoj zadarskoj politici, a u narednim godinama protiv njega podignuto je nekoliko optužnica, no nikad nije osuđen. Danas je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Zadarske županije.

Vladimir Šeks nakon pobjede na izborima 2003. godine postao je predsjednik sabora i na tom mjestu je ostao do 2008. godine. Danas ima važnu ulogu u stranci, a njegov posinak Karlo Ressler izabran je u Europski parlament na listi HDZ-a.

Aktualni gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin bio je ministar unutarnjih poslova u prvom sazivu vlade Ive Sanadera. 2007. godine podnio je ostavku zbog afere Vepar jer je uhvaćen u lovu s tada optuženim generalom za ratne zločine Mladenom Markačem koji je time prekršio pravila o kućnom pritvoru. No to mu nije puno naštetilo političkoj karijeri. U svibnju 2008. vraća se na poziciju gradonačelnika Virovitice, a na to mjesto je izravno reizabran na izborima 2009. i 2013. godine. Peti mandat osvaja u prvom krugu izbora 2017. godine, osvojivši 60.50 posto glasova, a šesti u prvom krugu izbora 2021. Predsjednik je gradskog odbora HDZ-a grada Virovitice, član središnjeg odbora HDZ-a i član županijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba