U Loboru održan edukativno - promotivni program “Terapijski pas na zadatku“

I UDRUGA “SV. ANA” IMA SVOG TERAPIJSKOG PSA: “Otkad je Mili tu, vidljivi su veliki pomaci u napredovanju djece s teškoćama u razvoju”

Objavljeno: 14.10.2021. zagorjeinternational

U sklopu projekta “Širenje usluge uključivanja terapijskih pasa za djecu s teškoćama u razvoju”, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, u utorak je u Loboru održan edukativno – promotivni program “Terapijski pas na zadatku”.
U okviru projekta djeluje šest terapijskih timova u Hrvatskoj, a jedan od njih djeluje i u loborskoj Udruzi “Sveta Ana” za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom Krapinsko – zagorske županije.
Edukativno – promotivne aktivnosti održane su s ciljem senzibiliziranja šire zajednice, a program je započeo okruglim stolom na temu “Pozitivni učinci terapijskih pasa na djecu s teškoćama u razvoju”, dok je u drugom dijelu programa prikazan rad psa vodiča te su održane kreativne radionice za djecu.
Načelnica Lobora Ljubica Jembrih naglasila je važnost djelovanja ovakvih udruga na području općine te provođenja projekata koji olakšavaju djeci s teškoćama svakodnevni život.

Rad na nedostacima

– U Krapinsko – zagorskoj županiji i općini Lobor, na čelu s Udrugom “Sv. Ana”, u samom smo vrhu pružanju socijalnih usluga, zamjenjujemo sve nedostatke koje možda imaju državne institucije koje bi trebale pružati usluge obiteljima i djeci, osobama s invaliditetom. Drago mi je što nastavljaju u tom smjeru, a mi ćemo im kao Općina biti podrška u razvijanju svih njihovih usluga – kazala je načelnica Jembrih.
U Udruzi “Sv. Ana” je terapijski pas Mili, koji članovima udruge donosi veselje i toplu atmosferu te korisnicima olakšava snalaženje, na radost djece i roditelja.
– Otkad je Mili tu, vidljivi su veliki pomaci u napredovanju djece s teškoćama u razvoju. Uz pomoć radnog terapeuta i terapijskog psa, djeca se mogu popeti na ljuljačku, ući u bazen s lopticama, a to je za njih uistinu velik napredak. To nam dokazuje koliko je dobro uključivanje psa u terapiju i život djece s teškoćama u razvoju, a i njihovih obitelji, bilo da je riječ o logopedskim, fizikalnim ili o radnim terapijama – poručila je načelnica, istaknuvši da će Općina uvijek biti podrška i prihvatiti svaku novu ideju, na dobrobit svih mještana.

Hvalevrijedan projekt

Predsjednica Udruge “Sveta Ana” Mateja Posarić istaknula je zadovoljstvo što je upravo njihova udruga kroz terapijske timove uključena u ovaj hvalevrijedan projekt, dok je predsjednica Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet Mira Katelenić naglasila kako se međusobnom razmjenom ideja i promišljanja može pružiti pomoć onima kojima je to potrebno, a to su u ovom slučaju djeca s teškoćama u razvoju.
– Na taj način uviđamo koje su mogućnosti da zadovoljimo određene potrebe, bilo da se radi o nekom dječjem vrtiću koji ima djecu s teškoćama u razvoju ili nekoj bolnici, rehabilitacijskom centru ili udruzi koja okuplja djecu i odrasle, a koja o okviru svog rada provodi terapijske aktivnosti – zaključila je Katalenić. (vc)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba