U Srednjoj školi Ludbreg otvoren Strukovni centar izvrsnosti iz strojarstva, prvi takav u Varaždinskoj županiji

Njihovi će učenici, uz svjedodžbe, dobivati i HAAS-ov certifikat koji vrijedi u čitavom svijetu – čak 90 posto tvrtki iz branše na sjeveru zemlje koristi upravo njihove strojeve

Objavljeno: 13.10.2021. alenbrodar

U Srednjoj školi Ludbreg svečano je otvoren Strukovni centar izvrsnosti iz strojarstva, prvi u Varaždinskoj županiji, a u sklopu njega djeluje i HTEC – HAAS tehnološki-edukacijski centar.

U moderno opremljenim prostorima učenici će se educirati i osposobljavati za nove tehnologije, 3D, robotiku, CAD/CAM alate, CNC tokarenje i CNC glodanje. Riječ je o trećem centru u Hrvatskoj uređenom u suradnji s američkom kompanijom HAAS.

U opremanje centra te novih učionica Varaždinska županija uložila je gotovo 1,5 milijuna kuna. 

Spoj s realnim sektorom

– Strukovni centar izvrsnosti iz strojarstva, kao prvi od četiri takva centra, postaje mjesto na kojem se spaja srednjoškolsko obrazovanje i realni sektor. Učenici Srednje škole Ludbreg koji se školuju za deficitarna strukovna zanimanja, dobili su kvalitetan prostor u kojem će stjecati kompetencije tražene na tržištu rada. Obrazovati kadar koji će znati odgovoriti na izazove tržišta, biti proaktivan i inovativan bit će glavni cilj preostala tri strukovna centra izvrsnosti, iz elektrotehnike, tekstila i kože te turizma. Želim puno uspjeha učenicima u stjecanju kompetencija koje će im pomoći u osobnom i profesionalnom razvoju – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Srednja škola Ludbreg je najmlađa srednja škola u županiji, a danas ima 251 učenika i 61 djelatnika. Specifični su po tome što učenike školuju za deficitarna zanimanja, među kojima su četverogodišnja tehničar za mehatroniku i strojarski računalni tehničar te trogodišnja CNC operater, strojobravar i tokar.

Upravo će se oni školovati u novom centru koji raspolaže s CNC tokarilicom TL-2 i CNC glodalicama, 3D uređajem za kontrolu i mjerenje “Faro ruka”, Fanuc robotskim rukama, kao i simulatorima HAAS/CHC.

– Glavni cilj naše škole je obrazovati učenike za potrebe tržišta rada, a u tome uspijevamo zahvaljujući potpori našeg osnivača, Varaždinske županije, kao i Grada Ludbrega. Redovno upisani učenici će sada, uz svjedodžbu, dobiti i HAAS-ov certifikat koji vrijedi u cijelom svijetu budući da su upisani u bazu stručnjaku za njihove strojeve za tokarenje i glodanje. U četiri županije sjeverne Hrvatske čak 90 posto tvrtki, koje se bave takvim poslovima, ima upravo HAAS-ove strojeve. Već sutra krećemo i s programom cjeloživotnog obrazovanja, što otvara mogućnost poslodavcima da ishode međunarodne certifikate za svoje sadašnje djelatnike – rekao je ravnatelj Srednje škole Ludbreg Josip Zdelar.

Nenad Mitraković iz tvrtke Teximp, partnera HAAS-a, uručio je ravnatelju plaketu kojom potvrđuju da je Srednja škola Ludbreg postala član HTEC organizacije.

– HAAS je jedan od vodećih proizvođača CNC alatnih strojeva u svijetu, a svojim programom HTEC osigurava lakši i kvalitetniji način educiranja mladih ljudi, koji zahvaljujući tome lakše pronalaze prvi posao ili nastavljaju školovanje s dobrim temeljima. Na taj način tvrtke u okruženju lakše pronalaze kvalitetne i osposobljene djelatnike, čime lokalnu zajednicu čine snažnijom – rekao je Mitraković.

Sigurnost poslodavcima

– Sve što je napravljeno u kratkom razdoblju od osnivanja škole rezultat je suradnje Varaždinske županije i Grada Ludbrega, koji su zajedno prepoznali važnost srednjoškolskog strukovnog obrazovanja i razvijaju ga na dobrobit zajednice – napomenuo je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić te otkrio:

– Jedna od prvih učenica 2013. godine bila je Sara Kolak, olimpijska pobjednica. To najbolje pokazuje kakva je Srednja škola Ludbreg, djeluje u malom gradu, ali ima velike ambicije i veliko srce. Želja je da postane prepoznatljiva po tome što školuje djecu za suvremenu industriju 4.0, koja mogu kroz ovaj prvi strukovni centar izvrsnosti biti sigurnost poslodavcima i investitorima da u Ludbregu mogu pronaći kvalitetnu, obrazovanu i stručnu radnu snagu te na temelju toga razvijati svoje poslovne projekte ovdje ili u okolici. Zahvaljujem Županiji, profesorima i svim djelatnicima koji promoviraju ambiciju, vrijedan trud i rad, kao i svim prošlim, sadašnjim i budućim učenicima na izboru ove škole – zaključio je Bilić.

Najnovije po kategorijama

DAMIR HABIJAN: Ova inicijativa nema politički predznak – podržavaju je različite političke opcije iz Varaždinske i Krapinsko – zagorske županije

HOĆE LI SJEVER HRVATSKE DOBITI PRVI PARK PRIRODE? U Varaždinu održan stručni skup na temu “Ivanščica, Strahinjčica, Maceljska gora i Ravna gora – park prirode RH"

DAMIR HABIJAN: Ova inicijativa nema politički predznak – podržavaju je različite političke opcije iz Varaždinske i Krapinsko – zagorske županije

Objavljeno: 26.10.2021. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter