Ravnateljica AZOO -a Dubravka Brezak Stamać u radnom posjetu Varaždinskoj županiji

ŽUPAN STRIČAK: Podatak da je 10 posto učenika iz drugih županija odabralo naše srednje škole, govori o prepoznatoj kvaliteti naših obrazovnih programa

Objavljeno: 12.10.2021. zagorjeinternational

Roboti čije kretanje i radnje programiraju učenici, 3D printerima pomoću kojih „stvaraju“ igračke koje sami osmišljavaju, školski televizijski i radijski studio – samo je dio vrhunski opremljenih kabineta kojima raspolažu srednje škole i Centri izvrsnosti Varaždinske županije, a koje je u ponedjeljak obišla ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać.

Rad s darovitim i visoko motiviranim učenicima u Centrima izvrsnosti Varaždinske županije i globalna konkurentnost obrazovnog sustava, bile su glavne teme radnog sastanka ravnateljice AZOO-a i suradnika sa županom Anđelkom Stričakom i pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslavom Huđekom.

– Zadivljujuće je bilo vidjeti sve što Centri izvrsnosti i srednje škole Varaždinske županije nude učenicima, ne samo mogućnost školovanja za trogodišnja ili četverogodišnja zanimanja, nego i povezivanje s gospodarskim sektorom, kao i proširivanje znanja u slučaju da se odluče za daljnje školovanje na sveučilištu. Varaždinska županija je korak ispred Hrvatske kad su u pitanju infrastrukturni uvjeti, jednosmjensku nastavu već imate, a time i uvjete za projekt cjelodnevne nastave koji se pokreće u Hrvatskoj. Detaljno sam se upoznala s radom Centara izvrsnosti, a očekujemo ne samo još bolju suradnju u budućnosti, nego i uvid u sve ono što rade djelatnici i učenici Varaždinske županije – rekla je Brezak Stamać, koja je u radnom posjetu boravila zajedno s Miroslavom Mićanovićem, voditeljem Odsjeka zajedničkih poslova AZOO-a.

Višegodišnja suradnja

Među osnovnim djelatnostima Agencije za odgoj i obrazovanje su izrada, razvoj i implementacija nacionalnog kurikuluma, organizacija i provođenje stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih radnika i ravnatelja, kao i organizacija te provođenje učeničkih smotri i natjecanja.

– S Agencijom za odgoj i obrazovanje naš Upravni odjel za prosvjetu već godinama surađuje na provođenju natjecanja i smotri učenika osnovnih i srednjih škola, na kojima je Varaždinska županija posebno uspješna. Kontinuirano ulažemo u obrazovanje, ne samo u infrastrukturu, nego i u nove programe i stvaranje sustava za podršku nadarenim i visoko motiviranim učenicima. Podatak da je 10 posto učenika iz drugih županija odabralo srednje škole Varaždinske županije, govori o prepoznatoj kvaliteti naših obrazovnih programa izvan granica županije, a u to se uvjerila i ravnateljica Brezak Stamać – rekao je župan Anđelko Stričak.

Miroslav Huđek prezentirao je rad Centara izvrsnosti Varaždinske županije, koji su danas jedan od 25 centara s titulom Europskog centra za darovite.

11 centra

– Centri su pokrenuti 2007. godine, danas djeluje njih 11, globalno su prepoznati i naši učenici ostvaruju iznadprosječne rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima. Daljnji razvoj temeljimo na pokretanju strukovnih centara izvrsnosti, centra izvrsnosti za glazbenu umjetnost, kao i centrima za rad s darovitog uzrasta predškolskog uzrasta – istaknuo je Huđek.

Ravnateljica AZOO-a je obišla Elektrostrojarsku školu u kojoj djeluju tri centra izvrsnosti, za fiziku, hrvatski jezik te nove tehnologije, kao i Prvu gimnaziju Varaždina koja je sjedište centara izvrsnosti za informatiku i biologiju te Regionalnog obrazovnog centra. Centre i škole predstavili su ravnatelji Igor Kos iz Elektrostrojarske škole, Janja Banić iz Prve gimnazije Varaždin, Zdravka Grđan iz Druge gimnazije Varaždin, Katica Kalogjera Novak iz Gospodarske škole, Dražen Koščak iz Srednje strukovne škole, Snježana Klarić iz Strojarske i prometne škole te Vesna Vrček iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole. Na radnom sastanku i obilasku prisustvovali su i Sanja Herceg te Robert Kelemen iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba