Hoćete li se odlučiti za 'booster' dozu?

U Hrvatskoj od danas i službeno dostupna treća doza cjepiva – evo kome se preporučuje

Objavljeno: 12.10.2021. zagorjeinternational

Od danas će u Hrvatskoj treća doza cjepiva protiv koronavirusa postati službena. Hrvatski zavod za javno zdravstvo završio je preporuke vezane uz treću dozu i to konkretno kao redovno cjepivo za imunokompromitirane, ali i kao ‘booster’ dozu za sve ostale građane starije od 18 godina, prenosi Jutarnji.hr.

Za koga?

Informaciju je potvrdila Iva Pem Novosel, koja kaže kako je preporuka za cijepljenje imunokompromitiranih liječnicima dana još prije nekoliko dana.

– Prvi su, dakle, teško bolesni, odnosno imunokompromitirane osobe za koje je dokazano da teže razvijaju antitijela, ali i da im brže opadaju – rekla je Pem Novosel za Jutarnji.hr, uz pojašnjenje da će se treća doza za tu skupinu primati četiri tjedna nakon druge doze.

‘Booster’ doza će se primati najranije šest mjeseci nakon druge doze.

– Ona se prvenstveno odnosi na starije od 65 godina, korisnike domova, zaposlenike socijalnih ustanova, kao i medicinsko osoblje. Kod njih je, s obzirom na to da su bili prioritetna skupina kod prve doze, najveći protok vremena od druge doze – dodala je.

Izbor cjepiva

‘Booster’ doza će se preporučivati svim starijima od 18 godina koji u kućanstvu imaju imunokompromitiranu osobu ili ako su i sami kronični bolesnici. Ostali zdravi punoljetni građani također će moći zatražiti treću dozu, no, odluku će donijeti u suradnji s liječnikom.

Što se samih cjepiva tiče, AstraZeneca od Europske agencije za lijekove još uvijek nije zatražila ocjenu za uvođenje treće doze, za razliku od Moderne i Pfizera.

– Prema preporukama, imunokompromitirane osobe koje su cijepljene AZ, moći će se kao trećom dozom cijepiti Modernom i Pfizerom, a ostali građani Pfizerom dok EMA i za tu skupinu ne odobri treću dozu Moderne – ističe za Jutarnji.hr Pem Novosel.

Preporuke

Hrvatski zavod za javno zdravstvo će tijekom dana objaviti i detaljne upute vezane uz uvođenje treće doze cjepiva protiv koronavirusa, a preporučuju docjepljivanje protiv bolesti COVID-19 korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom, radnicima zaposlenima kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom i kod drugih pružatelja usluge smještaja, zdravstvenim radnicima koji izravno skrbe o pacijentima: bilo koja razina zdravstvene zaštite svim osobama u dobi 65 i više godina, svim osobama u dobi 18 i više godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama, svim osobama u dobi 18 i više godina koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti COVID-19 te svim osobama u dobi 18 i više godina kod kojih je proteklo najmanje šest mjeseci nakon završetka primarnog cijepljenja, a mogu se docijepiti nakon konzultacije s liječnikom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba