U novomarofskom Kulturnom centru "Ivan Rabuzin" održan 3. Festival kinča

“Uz pogled prema budućnosti, ne smijemo zaboraviti našu bogatu povijest, kulturu i tradiciju”

Objavljeno: 10.10.2021. AB

S ciljem promocije tradicijskog božićnog nakita i drugih ukrasa izrađenih od krep papira, u subotu je u Novom Marofu održan 3. Festival kinča.

Ovu već tradicionalnu manifestaciju su treću godinu zaredom organizirali Kulturno – umjetnička udruga “Magda i Luisa” iz Madžareva i Pučko otvoreno učilište Novi Marof. Ovogodišnji festival bio je dvojakog karaktera jer je predstavljanje tradicijskih ukrasa ujedno bila i završna radionica projekta „Nemirni umirovljenici” kojeg provodi Udruga umirovljenika Novi Marof zajedno s partnerima Pučkim otvorenim učilištem Novi Marof, Centrom tradicijske kulture Varaždin, Udrugom umirovljenika „Zajedno” te Gradom Novi Marof, a sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda.

Kako je naglasila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof Ivana Kušek Perši cilj ove manifestacije je predstaviti kreativnost i originalnost izrade tradicijskih ukrasa te okupiti pojedince, društva i udruge koji njeguju vještinu izrade kinča.

Festival je ove godine okupio čak dvadesetak udruga i školskih zadruga koje njeguju tradiciju i prvenstveno ljubav prema kinču, a ravnateljica Kušek Perši pojasnila je kako su i ove godine uspjeli zainteresirati velik broj građana.

-Prve godine održavanja festivala odaziv građana bio je velik, a drugi se odvijao u vrijeme pandemije, pa smo i ove godine očekivali dobar interes građana što se i ostvarilo. Širenje ljubavi prema tradiciji i njezino njegovanje su nam glavni ciljevi – naglasila je Kušek Perši.

Zadovoljstvo što u Novom Marofu postoje udruge posvećene njegovanju tradicije i kulture istaknuo je i gradonačelnik Siniša Jenkač.

-Važnost održavanja ovakvih i sličnih festivala je velika. Grad Novi Marof potiče rad civilnog društva na svom području, a upravo ovakve udruge koje njeguju tradiciju i prenose ju na mlađe naraštaje su dragocjene. Uz pogled prema budućnosti, važno je da ne zaboravimo našu bogatu povijest i kulturu koje nas čine onima što jesmo – zaključio je Jenkač.

Iz godine u godinu ovaj Festival okuplja sve više izlagača koji imaju želju pokazati svoje radove što organizatorima daje vjetar u leđa za nastavak ove manifestacije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba