Jesmo li na pragu prave 'toalet revolucije'?

Stiže ‘pametni WC’ koji će pratiti uzorke stolice i slati informacije o zdravstvenom stanju

Objavljeno: 09.10.2021. zagorjeinternational

Posljednjih 10 godina Sonia Grego razmišljala je o toaletima, točnije, kako poboljšati njihovu funkcionalnost, piše Idesh!

Kao suosnivačica Copratea, Grego radi na WC-u koji koristi senzore i umjetnu inteligenciju za analizu stolice. Nada se da će za devet mjeseci imati spreman rani model za pilot studiju. 
– Toalet koji imate u svom domu nije se funkcionalno promijenio u svom dizajnu otkad je prvi put predstavljen – kaže Grego.

Naravno, sada postoje toaleti s mogućnostima pranja genitalija ili grijanim sjedalima, ali to je osnovno u usporedbi s onim što Grego planira.

Ogromno tržište

Stiglo je vrijeme pametnog toaleta i to je potencijalno ogromno tržište, jer u razvijenom svijetu većina može koristiti toalet više puta dnevno. Inovatori pametnih toaleta vjeruju da bi toalet mogao postati vrhunski alat za praćenje zdravlja. Grego vjeruje da će njezin proizvod, koji analizira i prati uzorke stolice i šalje podatke u aplikaciju, pružiti informacije vezane za rak i mnoge kronične bolesti.
– Posjedovanje tehnologije koja prati ono što je normalno za pojedinca moglo bi pružiti rano upozorenje da je potrebna kontrola. Biomarkeri na bazi stolice mogu pružiti te informacije – istaknula je Grego.

Za osobe sa specifičnim stanjima, poput upalne bolesti crijeva, uređaj bi mogao pružiti koristan nadzor liječnicima.
U jednom trenutku, smatra Grego, pametan toalet mogao bi dati prijedloge o načinu života i mogao bi vam reći da jedete više vlakana ili određene hranjive tvari ili otkriti koja vrsta hrane je izazvala neugodnu želučanu epizodu.

– Znanost o prehrani doista se kreće u smjeru personalizirane prehrane. Naša će tehnologija to omogućiti jer imate informacije o tome što jedete, ali mi možemo učiniti besprijekornim prikupljanje informacija o onome što izlazi – ozbiljno naglašava Grego. 

“Wellness WC”

Panasonic je 2018. godine u Kini lansirao pametni WC koji je testirao urin i pratio tjelesnu masnoću. Ove godine, na utjecajnom godišnjem Sajmu potrošačke elektronike, japanski proizvođač Toto najavio je svoj takozvani “wellness WC” na kojemu se trenutno radi. Prethodno je Toto razvio WC koji analizira protok urina. Njegovi senzori, uključujući jedan za miris, imali bi za cilj otkriti zdravstvene probleme i stanja poput stresa, ali i dati prijedloge o načinu života.
Hoće li pametni WC postati uobičajeno kupaonsko pomagalo, ostaje i dalje otvoreno pitanje koje je primjenjivo samo u razvijenom svijetu. Ako se razmotre nejednakosti u toaletima, gotovo polovica svjetske populacije, odnosno 3,6 milijardi ljudi, nema pristup sigurnom toaletu. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba