RADOSTAN DAN: Svečano je otvoren novoizgrađeni Dječji vrtić u Đurmancu, vrijedan 12,5 milijuna kuna

“Zahvaljujući novom vrtiću, broj naše djece uključene u vrtićke programe povećao se za 118 posto, ali moramo osigurati i dodatne kapacitete, da svi imaju mogućnost upisa”

Objavljeno: 08.10.2021. zagorjeinternational

U petak je svečano otvoren novoizgrađeni dječji vrtić u Đurmancu, vrijedan 12,5 milijuna kuna. Općina je potporu u iznosu od 7,4 milijuna kuna osigurala preko Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, četiri milijuna kuna iznosi kreditno zaduženje, a preostali dio od 1,1 milijun kuna pokriven je iz općinskog proračuna.
Važnost otvorenja vrtića za sve mještane, pogotovo one najmlađe, istaknuo je načelnik  Damir Belošević.
– Ostvarena je dugogodišnja želja za suvremenim i modernim objektom koji omogućava obrazovanje djece predškolske dobi te predstavlja dodatnu vrijednost kvaliteti života naših mještana, a posebno djece – rekao je Belošević, dodavši da je vrtić smješten na parceli površine 4440 kvadratnih metara, dok sama površina objekta iznosi 864 kvadratnih metara.


– Izgrađen je prema svim pedagoškim standardima, a u izgradnji i opremanju korištena su suvremena tehnološka rješenja. Unutarnji i vanjski prostor realiziran je i osmišljen kao estetska i poticajna sredina za cjelokupni rast i razvoj djece rane i predškolske dobi, odnosno, na način da osigurava uvjete za fleksibilnost odgojno – obrazovnog procesa prilagođen mogućnostima i potrebama svih sudionika, uz poštivanje svih higijensko – tehničkih i ekoloških kriterija. Uz sam objekt nalaze se dječja igrališta s pristupnim stazama, prilagođena za sve uzraste polaznika – pojasnio je Belošević, istaknuvši da su djeca do izgradnje vrtića pohađala privatne i javne vrtiće susjednih općina i gradova, pa čak i mnogo dalje.
– Imali smo najviše 49 polaznika kojima je Općina sufinancirala troškove boravka u iznosu od 535.000 kuna godišnje. Otvaranjem našeg vrtića, kapaciteta 80-ero djece, koji je popunjen, i dalje imamo 27 djece u drugim vrtićima i obrtima za čuvanje djece, za što će se godišnje iz općinskog proračuna izdvajati oko 1,3 milijuna kuna, odnosno 800.000 kuna više nego do sad. Broj djece koji su uključeni u vrtićke programe povećao se za 58-ero djece ili za 118 posto, što predstavlja izuzetan iskorak u razvoju naših mališana u najranijoj životnoj dobi, što me izuzetno veseli, no na svima nama je zadaća da u narednom vremenu tražimo rješenje kako bismo osigurali dodatne vrtićke kapacitete, da sva djeca imaju mogućnost upisa – kazao je Belošević, pa zahvalio Vladi RH na potpori jer bez nje realizacija vrtića, rekao je, ne bi bila moguća.

Zajedničkim snagama

– Ovakvim projektom, zajedničkim ulaganjem europskih, nacionalnih i lokalnih sredstava, pokazujemo svi skupa da nam je demografska i populacijska politika visoko prioritetna i neophodna za razvoj društva u cjelini. Želim da  nam sadašnje i buduće generacije mališana sa smijehom i veseljem borave u vrtiću – poručio je Belošević.
Državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te socijalne politike Ivan Vidiš kazao je kako je lijepo vidjeti produkt onoga što Vlada nastoji postići na nacionalnoj razini, a to je osigurati dovoljno sredstava da se realiziraju ovakvi projekti.


– Budući da dolazim iz Ministarstva koje je zaduženo za Europski socijalni fond i često govorimo o milijunima i milijardama, upravo u ovakvim situacijama, kada vidimo ovakve projekte, shvaćamo da to nije bilo jednostavno. Vi ste imali zaista puno koraka koje ste morali proći, ali u konačnici, uz pomoć europskih sredstava koja su bila na raspolaganju, ostvaren je i ovaj projekt. Što se tiče vrtića, dosta smo govorili o demografiji, o tome vrlo često govorimo i kao Vlada, a govorimo i na europskoj razini. Nismo jedina država u Europskoj uniji koja s tim ima poteškoća. Zbog toga i jesmo investirali, upravo zbog demografije koja nije jednostavno područje i zahtjeva niz odgovora. Smatram da se niti jedan roditelj ne bi požalio da mu je dijete u ovako prekrasnom vrtiću – rekao je Vidiš.

Tri godine

– Kada govorim o djeci, uvijek mi zvoni poruka jednog političara koji je rekao da je najbolji rezultat bilo koje politike, smijeh naše djece. Još jednom čestitam svima na vrijednome radu i ne samo da vidim da će ovaj vrtić puno značiti za ovu zajednicu, vidim da su i gospođe i gospoda iz ove sredine dobili priliku raditi s djecom iz Đurmanca. Na kraju im još jedino mogu čestitati i nadam se da će i drugi biti ovako ambiciozni i sposobni napraviti ovakva zdanja i sudjelovati u projektima koji su financirani kroz brojne europske fondove. Djeca moraju biti prioritet svake naše politike jer bez djece nema budućnosti – poručio je Vidiš.
Kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, na otvorenju je bio saborski zastupnik Žarko Tušek.
– Ozbiljna i odgovorna politika Vlade Andreja Plenkovića u proteklih nekoliko godina, projektiranje, programiranje, ozbiljno povlačenje sredstava iz fondova Europske unije rezultirala je jednim ozbiljnim preporodom na svim razinama. Mreža autocesta, mreža cesta, mreža mostova, sve to je evidentno i vidljivo, ali o projektu o kojem se možda nedovoljno govori, jest mreža dječjih vrtića. Sedamnaest vrtića u protekle dvije godine je napravljeno samo na području Krapinsko – zagorske županije i više od 200 njih u Republici Hrvatskoj. To je ipak nešto što od svega najviše simbolizira opredijeljenost politike jer vrtići su mreža života. Kada vidimo koliko smo vrtića napravili u tim malim, lokalnim sredinama, i koliko oni mijenjaju stil života i standard naših ljudi, moramo uistinu biti zahvalni i moramo činiti sve kako bismo opravdali povjerenje kojima je ovo namijenjeno – zaključio je Tušek.  


Ravnateljica Jasmina Klasić zahvalila je svima koji su doprinijeli izgradnji dječjeg vrtića, a prisutnima se obratio i đurmanečki župnik fra Vlado Mustač.
Djeca su pripremali i prigodni program, a svečanosti su nazočili i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, načelnik Petrovskog Stjepan Krklec te vijećnici Općinskog vijeća Đurmanca. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba