Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na groblju u Zaboku obilježen je Dan branitelja KZŽ

“Puno je udovica ostalo bez muževa i djece bez očeva. Nikada ih nećemo zaboraviti. To su osobe koje su utkale svoj život u hrvatsku državu”

Objavljeno: 08.10.2021. zagorjeinternational

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na gradskom groblju u Zaboku obilježen je Dan branitelja Krapinsko – zagorske županije. 

– Ovo je sigurno tren kada se moramo prisjetiti svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, kada njima i njihovim obiteljima možemo posvetiti nekoliko trenutaka i naših misli. Veliki ponos je prisutan na sve što su napravili u Domovinskom ratu i stvaranju neovisne i slobodne Hrvatske. Posebno me veseli jedinstvo svih braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, kao i pripadnika MUP–a i vatrogasaca koji su imali isto obol u Domovinskom ratu, što smo danas svi zajedno došli odati počast braniteljima. Nema ni jedne postrojbe Hrvatske vojske, niti bojišta gdje Zagorci nisu bili. Obilazeći Hrvatsku, gdje god dođem, naše ljude pamte po hrabrosti, skromnosti te odlučnosti i to je velika satisfakcija svima nama – rekao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, na kojeg se nadovezao umirovljeni pukovnik HV-a i posljednji zapovjednik 103. brigade, Žarko Miholić.

– Prisutno je puno emocija, puno empatije, sjećanje na sve što se događalo prije 30 godina, što smo i obilježili neki dan. Sada obilježavamo dan kad je najveći broj pripadnika domicilne postrojbe tih ratnih godina bio upućen na karlovačko ratište. Sjećamo se svih koji su umrli i poginuli u ratu i tijekom svih ovih godina. Krapinsko – zagorska županija je s preko 11.000 branitelja učestvovala u Domovinskom ratu. Nažalost, više od 100 ih je položilo svoj život, 45 je teško ranjenih. Puno je udovica ostalo bez muževa i djece bez očeva. Nikada ih nećemo zaboraviti. To su osobe koje su utkale svoj život u novu hrvatsku državu – zaključio je Miholić.

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek izrazio je zadovoljstvo što je ove godine polaganje vijenaca i paljenje svijeća upravo u Zaboku.

– To ne samo da zaslužuju oni koji su dali živote u Domovinskom ratu i pa i oni koji su preminuli poslije rata, nego je to i određeno priznanje značaja živućim braniteljima o njihovom utjecaju i ulozi u Domovinskom ratu. Mislim da ne treba ponovno čekati desetak godina, već da to bude koju godinu ranije, da obilježavanje bude u Zaboku kod centralnog križa, kod kojeg su imena trojice branitelja koji su poginuli u toku 1991. i 1992. godine – zaključio je Hanžek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba