Ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina otkrio da se od uvođenja obaveznih COVID potvrda testirati odbila samo jedna spremačica

“I dalje će se morati testirati 105 od 660 naših djelatnika”

Objavljeno: 08.10.2021. Valentina Cigula

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina na press konferenciji Stožera civilne zaštite KZŽ kazao je kako se na COVID odjelu bolnice koji ima kapacitet od 20 kreveta, nalazi 16 pacijenata, dok se sedam osoba nalazi u jedinici za intenzivno liječenje, pri čemu je njih šest na respiratoru.
– U posljednja tri-četiri dana brojka stagnira. Imali smo 25 pacijenata, sad imamo 23. Nadam se da se ta brojka neće povećavati. Kao što sam već rekao, trenutno je na COVID odjelu 16 pacijenata, a bili smo na brojci od 19 i ta je brojka kritična zato što ćemo morati zatvarati nove odjele, što znači da će pacijenti na ostalim odjelima sigurno biti zakinuti za određeni vid zdravstvene zaštite, no nadam se da se to neće dogoditi i da ćemo uspjeti odolijevati većem broju pacijenata. Kako bismo u tome uspjeli, svi zajedno moramo uložiti napore, tako da se građani cijepe, a mi dajemo sve od sebe kako bismo pružili najbolju medicinsku skrb – rekao je Vančina, pa otkrio kako u bolnici funkcionira primjena COVID potvrda, koje su u zdravstvu obvezne od prošlog ponedjeljka.

Nova odluka

– Ukupno 146 djelatnika je testirano u ponedjeljak, odnosno, tko je radio smjenu drugi dan, u utorak. Samo jedna djelatnica je odbila testiranje. Radi se o spremačici i ona je udaljena s posla, dok su se svi ostali testirali. Stožer je u srijedu donio odluku da se onima koji su koronavirus preboljeli unutar devet mjeseci, važenje COVID potvrde produži na 12 mjeseci, tako da će brojka kojima će biti potrebno testiranje biti manja, pa ona više nije 146, već 105. Djelatnici se redovno testiraju, ima među njima i onih koji će se cijepiti, odnosno koji su se cijepili pa čekaju da im počinje vrijediti COVID potvrda – rekao je Vančina, dodavši da od ukupno 140 liječnika nije cijepljeno samo njih petero te da je cijepljeno 64 posto medicinskih sestara i oko dva posto nemedicinskog osoblja.
– Imamo preko 260 osoba koje su preboljele COVID-19 i 468 osoba koje su se cijepile, od ukupno 660 djelatnika. Zapravo imamo 580 – 600 djelatnika koji su na neki način bili u kontaktu s koronavirusom ili su cijepljeni, tako da je preostali dio zapravo mali. Imamo veliki broj djelatnika koji su cijepljeni ili preboljeli, nemamo nikoga u samoizolaciji ni oboljelog, tako da je trenutno ta brojka zadovoljavajuća. Nadam se da će se i većina ostalih odlučiti na cijepljenje kako se ne bi trebali testirati i ne bi stvarali bolnici dodatne troškove, ali i kako bismo olakšali cjelokupni proces jer moramo se baviti onime zbog čega dobivamo plaću – liječenje naših pacijenata – rekao je Vančina.

40 posto cijepljenih

Načelnik Stožera Stjepan Skuliber kazao je kako je u zdravstvenim ustanovama COVID pozitivno petero djelatnika, dok je u socijalnoj skrbi pozitivno osam korisnika i pet djelatnika. U 18 zagorskih škola pozitivna su 34 učenika te 10 djelatnika u osam škola.
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislav Jadan rekao je da je do sada cijepljeno 40,1 posto ukupnog stanovništva.
Inače, u Krapinsko – zagorskoj županiji je trenutno 318 aktivnih slučajeva zaraze. U samoizolaciji se nalazi 421 osoba. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalaze se 23 osobe pozitivne na SARS CoV-2, među kojima šest na respiratoru

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba