Najveća Petrolova akvizicija u posljednjem desetljeću

Petrol dovršio kupnju Croduxa, po cijeni od 191,7 milijuna eura

Objavljeno: 06.10.2021. zagorjeinternational

Nakon što je ispunio uvjete, Petrol d.d. Ljubljana zaključio je stjecanje stopostotnog poslovnog udjela u hrvatskoj tvrtki Crodux Derivati Dva d.o.o., po cijeni od 191,7 milijuna eura. Istodobno, Petrol će preuzeti neto financijski dug prema bankama u iznosu od 19,2 milijuna eura. Otkup i refinanciranje preuzetih dugova financiraju se međunarodnim sindiciranim kreditom od 200 milijuna eura u organizaciji NLB d.d. u suradnji s Privrednom bankom Zagreb d.d. , izvještava Jutarnji list.

Nakon zatvaranja transakcije slijedi integracija Crodux Derivati Dva d.o.o. u Petrol Grupu i naknadno spajanje stečenog društva s Petrol d.o.o. Zagreb, za koji se očekuje da će biti finaliziran do kraja 2022. godine. Petrol Grupa na ovaj način učvršćuje svoju poziciju drugog najvećeg davatelja naftnih derivata u Hrvatskoj, objavljeno je na Ljubljanskoj burzi. Kupovina Croduxa Derivati Dva d.o.o. je Petrolu najveća akvizicija u posljednjem desetljeću, a 93 nova prodajna mjesta najveći su jednokratni porast broja prodajnih mjesta u povijesti Petrol Grupe. S ukupno 204 prodajna mjesta, tržišni udio Petrol Grupe u Hrvatskoj povećat će se s 13 na 23 posto. U regiji Jugoistočne Europe, Petrol Grupa će imati ukupno 594 prodajna mjesta.

Vlasnik i osnivač Crodux Derivata Dva Ivan Čermak smatra da su svojim radom postali jedan od najvažnijih prodavača naftnih derivata na hrvatskom tržištu u posljednjih osam godina te uz ponudu visokokvalitetnih proizvoda, stekli široku skupinu vjernih kupaca.

– Naših više od 1100 visoko motiviranih zaposlenika dali su važan doprinos prepoznatljivosti Croduxa kao partnera od povjerenja. Dijelimo iste vrijednosti kao i Petrol, a oboje smo usredotočeni na pružanje našim kupcima vrhunskih proizvoda i usluga. Stoga doista vjerujem u uspjeh novo spojene tvrtke – poručio je Čermak.

Crodux Derivati Dva ostat će neovisno društvo do konačnog spajanja s Petrolom. Spojeno društvo bit će drugi najveći dobavljač naftnih derivata u Hrvatskoj. Prihod od prodaje, uključujući trošarine, Petrola i Crodux Derivata Dva za 2020. godinu zajedno bi iznosili otprilike milijardu eura, čime se svrstava među najveća hrvatska poduzeća.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba