DJEČJI TJEDAN U ZAGORJU: U Desiniću predstavljen uspješan projekt tamošnjih osnovnoškolaca, financiran iz participativnog dječjeg proračuna Županije

JASNA PETEK: Sve ono što činimo za djecu i s djecom, posebno naglašavamo u ovom Dječjem tjednu, a sve s ciljem da nam zaista djeca u županiji budu zaigrana i sretna

Objavljeno: 06.10.2021. zagorjeinternational

Od 4. do 10. listopada obilježava se Dječji tjedan, a program koji je za zagorske mališane pripremljen u Krapinsko – zagorskoj županiji, predstavila je županijska pročelnica Martina Gregurović Šanjug na press konferenciji održanoj kraj Osnovne škole Đure Prejca u Desiniću.

– Dječji tjedan obilježava se u suradnji Saveza Društva Naša djeca te općinskih i gradskih organizacija Društava Naša djeca koja djeluju diljem Republike Hrvatske, pa tako i na području Krapinsko – zagorske županije. S obzirom na to da Krapinsko – zagorska županija od 2018. godine s ponosom nosi titulu “Županije – prijateljice djece“, svake se godine uključuje u obilježavanje Dječjeg tjedna s različitim aktivnostima. Poruka ovogodišnjeg Dječjeg tjedna, što se tiče odraslih, jest “Ljubav djeci prije svega“, dok s druge strane djeca poručuju odraslima “Čujte naš glas“. S obzirom na epidemiološku situaciju, Krapinsko – zagorska županija nastojala je svoje aktivnosti prilagoditi na način da budu dostupne uživo i online, kroz različito uključivanje putem mrežnih aplikacija, u pravilu putem Zoom aplikacije, pa će tako tijekom cijelom ovog tjedna, putem poveznice na Zoom aplikaciju koja se nalazi na županijskoj mrežnoj stranici, djeca u školi sa svojim učiteljima ili kod kuće sa svojim roditeljima, moći, ovisno o uzrastu, pogledati dvije školske predstave. Obje kazališne predstave izvodi Kazalište Smješko. Prva je “Kraljević Čuperko“, namijenjena učenicima nižih razreda, dok je “Moja obitelj, jedan jež“ namijenjena učenicima viših uzrasta. Danas u 13 sati, u zabočkom Centru za mlade i kulturu održava se okrugli stol koji je namijenjen prije svega stručnim suradnicima u školi, ali i drugim stručnim suradnicima u ustanovama koje rade s djecom, roditeljima te ostaloj zainteresiranoj javnosti. Tema okruglog stola koji se organizira u hibridnom obliku jest “Izazovi rada u odgojno — obrazovnom sustavu u doba pandemije bolesti COVID-19“. Moguće je prisustvovati uživo u Centru, no svi zainteresirani mogu prisustvovati i putem Zoom aplikacije, a poveznica za nju nalazi se na mrežnim stranicama Županije – istaknula je Gregurović Šanjug, pa otkrila da se u petak organizira tradicionalni susret dječjih načelnika i načelnica te gradonačelnika i gradonačelnica sa županom, na kojem će, između ostaloga, na dnevnom redu biti i prijedlog participativnog proračuna za 2022. godinu, a javni poziv za participativni dječji proračun bit će također objavljen u petak na mrežnim stranicama Županije.

– Ovo je treća godina zaredom da se objavljuje ovaj javni poziv koji je jedini takav u Republici Hrvatskoj. Nijedna županija ni grad ne raspisuju ovaj javni poziv. Njegova je specifičnost u tome što su projektni prijedlozi koji se mogu prijaviti takve prirode da moraju biti inicirani od strane djece i u samom oblikovanju projektnog prijedloga i njegovoj provedbi sudjeluju djeca, uz podršku odraslih, ovisno o dobi djece. Kroz dva javna poziva koja su bila dosad, raspoređeno je nešto više od 300.000 kuna. Financirano je 20 dječjih projekta, od čega je njih 13 uspješno završeno, dok je njih sedam u provedbi. Ove godine bit će osigurano 200.000 kuna, a moći će se prijaviti projekti u vrijednosti od 5000 do 20.000 kuna – otkrila je Gregurović – Šanjug, koja je spomenula i da se prvi tjedan u listopadu obilježava i kao Međunarodni tjedan dojenja, pa je Dom zdravlja KZŽ pripremio niz aktivnosti, a održava se i 10. jubilarni KIKI film festival u organizaciji Društva Naša djeca Zabok i Udruge Gokul, uz podršku KZŽ.

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek rekla je kako Županija kao istinska prijateljica djece, za njih radi svih 365 dana u godini.

45 posto

– U Dječjem tjednu nam je posebno važno istaknuti ono što smo radili, istaknuti ono što radimo, ali isto tako i čuti djecu, da nam kažu što još trebamo učiniti da ona budu što sretnija u našoj županiji. Naša Županija u svojem proračunu preko 50 posto sredstava ima namijenjeno za potrebe obrazovanja, a 45 posto našeg županijskog proračuna upravo iznosi dječji proračun. To zapravo govori o tome da smo, ne samo deklarativno, nego istinski orijentirani na zadovoljenje potreba naše djece. Parafrazirat ću članak 12. Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djece, koji govori da djeca imaju pravo izražavati svoje misli, svoje osjećaje i svoje potrebe. Upravo stoga nam je izuzetno važan ovaj participativni dječji proračun, u kojemu djeca govore što trebaju, a mi odrasli osiguravamo sredstva da te njihove potrebe ostvarimo. Jako mi je drago što evo i danas imamo priliku ovdje u Desiniću, vidjeti realizaciju jednog takvog lijepog projekta kojemu su se posebno veselila djeca, a veselimo se i mi odrasli kada vidimo da smo nešto dobro učinili za njih. Neka poruka danas bila bi da sve ono što činimo za djecu i s djecom, tijekom cijele godine, posebno naglašavamo u ovom Dječjem tjednu, a sve s ciljem da nam zaista djeca u našoj županiji budu zaigrana, sretna i da zaista sretno i sigurno odrastaju. To je naše poslanje – poručila je Petek.

Press konferencija je održana baš u Desiniću zbog toga što su učenici tamošnje osnovne škole prošle školske godine, zahvaljujući participativnom dječjem proračunu i sredstvima Županije, realizirali hvalevrijedan projekt.

– Prošle godine Vijeće učenika naše škole prijavilo je projekt “Neka svaki dan bude zaigran“ na javni poziv za participativni dječji proračun. Naša djeca, naši učenici vole se igrati u prirodi, na otvorenom i upravo zato su prijavili potrebu za nabavom dječjih sprava za školsko dvorište. Odlično su to odradili i projekt nam je uspio. Ponosna sam na to što naši učenici kreativnost i znatiželju iskazuju upravo na jedan ovakav konkretan način. To je zapravo cilj i učenicima i nama koji radimo s djecom, da nam učenici idu dalje, da napreduju i da svoje znanje primjenjuju. Na kraju, svim učenicama i učenicima naše škole čestitam Dječji tjedan i neka im je uistinu svaki dan zaigran – poručila je ravnateljica OŠ Đure Prejca Desinić Anica Karažija.

Učenici putnici

Detaljnije je o projektu govorila Lana Hlupić, prošlogodišnja predsjednica Vijeća učenika.

– Naš projekt zove se “Neka svaki dan bude zaigran“. Naziv je takav zato što svaki naš učenik ima volju za igrom u prirodi, a naša škola ima puno učenika putnika koji ponekad duže vrijeme čekaju autobus. Kako bismo im skratili taj period čekanja autobusa, odlučili smo prijaviti projekt koji će im pomoći da se igraju i druže u prirodi, da im vrijeme čekanja brže prođe. Mislim da smo u tome i uspjeli. Svi su zadovoljni, sviđa im se što smo napravili, možemo vidjeti osmjehe na njihovim licima, kao što smo i željeli i stvarno mi je drago što sam mogla sudjelovati u projektu i što sam na neki način doprinijela njegovu ostvarenju – istaknula je Lana.

Načelnik Desinića Zvonko Škreblin kazao je kako već tradicionalno u sklopu Dječjeg tjedna Općina organizira prijem Vijeća učenika.

– Oni rado dolaze k meni sa svojim problemima, zahtjevima, molbama, željama i pravima i onda raspravljajući dođemo do onoga što je najbitnije napraviti, u ili oko prostora osnovne škole. Tako je nastao i ovaj projekt koji je iza nas, preko županijskog ali i našeg proračuna, gdje smo sudjelovali s 5500 kuna. Vrijedno je vidjeti da se djeca već okupljaju i igraju. Moram još napomenuti da u ovoj školskoj godini imamo 21 dijete u prvom razredu, te smo na zamolbu ravnateljice škole išli u kupnju dvadeset i jedne klupe, jednosjedne, kako bismo najmlađima omogućili primjeren razmak, da ne bi došlo do zaraze koronavirusom. Moram istaknuti i da je u suradnji s Općinom i školom osnovana još jedna udruga, Društvo Naša djeca Desinić. Posebna čast i zadovoljstvo bit će nam suradnja i s tom udrugom. Vidi se da smo mi kao općina prijatelj djece i da ćemo to biti i dalje, na dobrobit njihovog ne samo zdravlja, nego da budu sretni, zadovoljni i veseli u ovom okruženju i da se rado sjećaju svoje školske mladosti – poručio je načelnik Škreblin.   

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba