U Hrvatskoj bi već krajem tjedna moglo početi cijepljenje trećom dozom Pfizera i Moderne

PFIZER DOBIO ODOBRENJE ZA ‘BOOSTER’ DOZU: Sve punoljetne osobe koje to žele, moći će primiti treću dozu kako bi zadržale visoku razinu antitijela

Objavljeno: 05.10.2021. zagorjeinternational

Već krajem ovog ili početkom idućeg tjedna u Hrvatskoj će započeti docjepljivanje trećom dozom cjepivima proizvođača Pfizer i Moderna, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Europska agencija za lijekove i medicinske proizvode donijela je odluku odobrenja, a sada se čeka i službena odluka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prema neslužbenim saznanjima, treća doza trebala bi se tretirati na dva načina, kao redovno cijepljenje i kao “booster“ doza.

Redovno cijepljenje odnosilo bi se na imunokompromitirane osobe, čiji imunosni sustav ne reagira dobro na razvoj antitijela i te bi se osobe cijepilo trećom dozom, što bi se smatralo redovnim cijepljenjem, poput prve i druge doze.

“Booster“ doza odnosila bi se na sve punoljetne osobe koje bi se za nju odlučile jer je već više istraživanja potvrdilo je da nakon šest mjeseci antitijela počinju opadati. Neslužbeno, “booster“ bi se primao nakon osam ili devet mjeseci od primanja druge doze.

EMA je naime dala odobrenje i za booster dozu i za redovno cijepljenje za Pfizer, dok je za Modernu odobreno za cijepljenje, dok se za “booster“ još uvijek čeka odluka. AstraZeneca od EMA-e još uvijek nije zatražila ocjenu treće doze.

Oglasio se i HALMED.

– Donesena je odluka za primjenu “booster“ doze cjepiva Comirnaty (Pfizer). Ocijenjeni podaci pokazuju porast razine protutijela kada se booster doza cjepiva primijeni približno šest mjeseci nakon druge doze u osoba starosti od 18 do 55 godina. Na temelju ovih podataka, zaključeno je da se booster doze mogu razmotriti najmanje 6 mjeseci nakon primjene druge doze cjepiva Comirnaty u osoba u dobi od 18 godina i više – pojašnjavaju iz HALMED-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba