Završili još jedni “Dani kajkavske riječi“ u Zlataru

VELIKI JUBILEJ: Kraj manifestacije obilježen 50. “Festivalom dječje kajkavske popevke“, na kojem je kroz godine izvedeno gotovo tisuću pjesama

Objavljeno: 04.10.2021. zagorjeinternational

“Festival dječje kajkavske popevke“ zatvorio je “Dane kajkavske riječi“ u Zlataru. Mladi izvođači pokazali su svoje talente u pisanju stihova, ali i u glazbenom izričaju, kao autori skladbi ili izvođači na pozornici. Izvedeno je 16 novih pjesama, tradicionalno u pratnji Tamburaškog orkestra HRT-a, pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda.

Cjelokupni je događaj protekao u znaku velikog jubileja, 50 godina Festivala, a tim povodom u retrospektivnom dijelu programa izvedene su skladbe koje su obilježile dosadašnje Festivale, piše Radio Zlatar.

Povratak u tih 50 godina prošlosti započeo je skladbom “Stari oreh”, prvom skladbom uglazbljenom za Festival, a na pozornicu su izašle i pjevačice koje su svoje prve glazbene korake napravile upravo u Zlataru. Redom su to bile Barbara Otman, Josipa Lončar, Lucija Jelušić, Tena Kramar i Dina Leško. Također, pridružile su se i Fiole, čija je članica Marina Pakelj sudjelovala na festivalima, a nastupio je i Martin Kosovec iz Svetog Ivana Zeline, kojeg je publika pozvala na bis zbog izuzetne izvedbe popevke “Moj kaj”.

U pola stoljeća je na Festivalu izvedeno gotovo tisuću pjesama koje su izveli učenici, uz pratnju više orkestara među kojima se kao višegodišnji ističu Simfonijski orkestar Muzičke škole Varaždin, Komorni orkestar “Vatroslav Lisinski“ Zagreb, Tamburaški orkestar KUD-a “Braća Ribar“ iz Zagreba, Omladinski ansambl “Knežija“ Zagreb, Tamburaški i Zabavni orkestar Radio-televizije Zagreb te Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije koji izvođače prati i danas. Orkestrima je kroz godine ravnalo niz uglednih dirigenata, a od 1986. godine u toj je ulozi do dan danas Siniša Leopold.

Na početku festivalske večeri mlade autore, njihove mentore i publiku u ime domaćina pozdravila je gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek, te u ime pokrovitelja, Krapinsko-zagorske županije i Hrvatskog sabora, župan Željko Kolar i potpredsjednica Sabora Sabina Glasovac. Pokrovitelji manifestacije bili su i Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba