NOVI MAROF: Održano “Čiselsko proščenje v Remetincu“

“Ove je godine zbog mjera bilo manje izlagača, ali važno je ne prekinuti tradiciju“

Objavljeno: 04.10.2021. zagorjeinternational

U Remetincu je održana tradicionalna vjerska manifestacija koja se po običaju održava prvog vikenda u listopadu, “Čiselsko proščenje v Remetincu“.

Osim hodočašća štovatelja Majke Božje Čiselske u remetinečku crkvu Blažene Djevice Marije Kraljice svete Krunice, manifestacija uključuje i kulturne i zabavne sadržaje. Vjerski dio programa počeo je u četvrtak svetom misom trodnevnicom, a subotnju su misu pjevanjem i sviranjem uljepšali članovi KUD-a Remetinec.

Glavnina događanja bila je vezana uz nedjelju kada je, nakon jutarnje mise predvođene velečasnim Ivicom Cujzekom, otvoren “Remečki sejem“ na kojem su svoje domaće proizvode ponudili lokalni OPG-ovi i udruge.

U manjem broju

Organizatori ovogodišnjeg “Proščenja“ su Kulturno-umjetničko društvo Remetinec, Grad Novi Marof i gradska Turistička zajednica.  

Predsjednica KUD-a Remetinec, Nadica Puškadija, podsjetila je da je društvo osnovano 2000. godine, a lani su trebali proslaviti svoju jubilarnu 20. obljetnicu.

– Naš KUD čuva tradiciju i kulturnu baštinu ovoga kraja, našeg lijepog Remetinca i imali smo velike planove za proslavu 20. rođendana, no pandemija nam je sve poremetila. Nismo se okupljali ni družili, nismo imali probe, bilo je upitno hoće li članovi uopće ostati u Društvu. Ove smo godine, srećom, uspjeli organizirati “Čiselsko proščenje“, u suradnji i s našim župnikom Josipom Pavlekom – kazala je Puškadija.

– Organizirali smo tri punkta s tamburašima, bilo je puno ljudi iz našeg, ali i drugih krajeva i sve je prošlo kako treba, uz dobru atmosferu i odlično društvo – dodala je.

Bitna je tradicija

Manifestacija je organizirana prema propisanim mjerama i s nešto manje izlagača nego inače, ove godine konkretno 15.

– Zbog epidemiološke situacije Remečki je sejem u manjem obimu, svi se pridržavamo propisanih mjera, ali važno je ne prekinuti tradiciju – rekla je voditeljica novomarofske Turističke zajednice Renata Horvatić.

Remečki je sejem nakon svečane nedjeljne mise obišao i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

– Shodno situaciji i uvjetima, ove godine nismo organizirali ni koncerte ni smotru folklora, ali i bez toga je lijepo u Remetincu. Blagdan Majke Božje Čiselske slavimo na više tradicionalan način,  s naglaskom na vjerski dio programa i drago mi je da smo se nakon godine pauze opet uspjeli okupiti ovdje – rekao je Jenkač podsjetivši da su Čiselsko proščenje i događaji vezani uz njega važni za turističku, ali i općenito promociju Novog Marofa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba