I SLUŽBENO JE OTVORENA “ZAHVALA JESENI U KLANJCU“: Večeras koncert Nine Badrić, a sutra posjetitelje zabavljaju Cure iz centra – uz manifestaciju, provodi se i program “Europa za građane“

KLANJEC JE ‘EUROPA U MALOM’: “Na našem trgu danas možete čuti sedam europskih jezika, ovo je jedan lijepi turistički proizvod“

Objavljeno: 02.10.2021. zagorjeinternational

Grad Klanjec još je jednom postao “Europa u malom“. Od četvrtka do nedjelje, u sklopu 20. manifestacije “Zahvala jeseni u Klanjcu“, po peti se puta održava i program “Europa za građane“, u kojem sudjeluju predstavnici sedam europskih zemalja – Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovačke, Češke, Mađarske, Rumunjske i Austrije. Manifestacija je u poslijepodnevnim satima i službeno otvorena na Trgu Antuna Mihanovića.

Europska komisija

– Prošle godine se “Zahvala jeseni“ održala u nešto skromnijem obliku, a do sada je, od 2000. godine, bila samo jedne godine odgođena i to zbog vremenskih uvjeta. Izrasla je iz jedne male domaće manifestacije u veliku manifestaciju, čemu je puno pridonio i naš projekt “Europa za građane“ i moram se pohvaliti da smo mi daleko najuspješniji u Hrvatskoj po prijavljivanju tih projekata i sredstava iz njih. To su projekti za koje se aplicira izravno u Bruxelles. Europska komisija ih odobrava i ove godine smo dobili maksimalnih 25.000 eura. Imamo devet partnera iz sedam europskih zemalja. Ono što posebno veseli jest to što je ovaj naš klanječki Trg Antuna Mihanovića na neki način “Europa u malom“, jer ovdje čujete sedam europskih jezika, a kao što i sami znate, Mihanović je bio veliki svjetski putnik. Ove godine smo napravili četverodnevnu manifestaciju. Naši ljudi su se zaželjeli događanja i nadamo se dobroj posjećenosti. Imamo dva dobra koncerta u dva dana. Program izvode i naši partneri iz Mađarske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. U petak je bila “Klanječka večer“, u sklopu koje su svi domaći glazbenici izvodili svoje točke i trg je bio zaista prepun. Nadamo se velikoj posjećenosti danas i sutra. To je jedan lijepi turistički proizvod gdje, na neki način, ne samo u Zagorju i Hrvatskoj, nego i u Europi i izvan nje, čujete za Klanjec – rekao je gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.

Ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Horvatin istaknula je da zbog epidemiološke situacije na ovogodišnjem izdanju manifestacije ipak sudjeluje manje izvođača nego što je to bilo prijašnjih godina.

– Malo drugačije smo posložili program, ali nadamo se da smo vratili onu staru, dobru atmosferu na naš trg, koje smo svi željni, i mi kao organizatori i posjetitelji. U sklopu programa “Europa za građane“, danas ujutro smo imali različite tribine, imali smo i krasnu prezentaciju Nacionalnog parka Una, jer smo se u ovogodišnjem programu fokusirali na zeleni plan Europske unije. Moram napomenuti da je jedan dio partnera ovdje s nama, a drugi dio nam se pridružuje online – otkrila je Horvatin.

U Klanjcu smo susreli i krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara.

Komadić ‘grunta’

– Mi Klanjčani i inače mi Zagorci smo jako vezani za mjesta iz kojih potječemo, za svoj komadić grunta, kako mi to znamo reći. Nekako sam stasao s ovom manifestacijom i kao predsjednik Gradskog vijeća i kao gradonačelnik Klanjca. Razvijali smo je čitavo vrijeme i došli smo do jedne lijepe obljetnice od 20 godina. Pritom koristimo i europske fondove, a imamo devet partnera iz sedam zemalja te možemo upoznati druge kulture i druge običaje. S druge strane, stječemo nove prijatelje i nove partnere, a, naravno, radimo promociju ne samo turizma grada Klanjca i okolnih općina, nego čitave Krapinsko – zagorske županije – kazao je župan Kolar.

Nakon poslijepodnevnog programa “Zapjevaj i zapleši u kraju Lijepe Naše“, posjetitelje u 21 sat očekuje koncert Nine Badrić, nakon kojeg će uslijediti nastup Tamburaškog sastava Bedem iz Bihaća.

Posjetitelji u sklopu manifestacije mogu posjetiti i sajam domaćih proizvoda i rukotvorina. Sutra u 11 sati slavi se misa zahvalnica u župnoj crkvi, a u 15 sati počinje promenadni koncert Puhačkog orkestra “Lira“ i kazališna predstava. Od 19 sati posjetitelje će zabavljati Cure iz centra.  (jj, kr)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba