Poduzmite ključne korake kako biste zaštitili sebe i svoju imovinu

Evo što biste svakako trebali napraviti prije početka sezone grijanja

Objavljeno: 02.10.2021. zagorjeinternational

Za većinu stanovnika kontinentalne Hrvatske, mjesec listopad znači i pripremu za početak sezone grijanja. Prije nego li ponovno naložimo svoje “peći” i upalimo radijatore, vrlo je važno poduzeti neke ključne korake kako ne bi dolazilo do problema od kojih neki mogu završiti tragično, piše Living.vecernji.hr.

Neovisno o tome na koji se energent grijete, stručni pregled dimnjaka svakako je jedna od ključnih stavki. Neispravni dimnjaci izuzetno su opasni, mogu uzrokovati požar, trovanje, ali i neefikasno rasipati energiju. Najčešći problemi s dimnjacima su orošavanje dimnjaka, neugodan miris te povrat dimnih plinova koji dovode do vlaženja glatkih površina u stanu ili požara unutar samog dimnjaka.

Grijete li se na ložive peći, dobro ih očistite i provjerite prohodnost, a ako se pak grijete na plin, prije sezone grijanja obavezno napravite servis bojlera. Inače, bojlere je potrebno servisirati barem jednom godišnje, a najbolje upravo sada, prije početka nove sezone, a taj posao neka obave isključivo licencirani servisi.

Evo i još jednog korisnog savjeta. Ako imate kotao/bojler smješten u podrumu koji se ne grije, cijevne instalacije centralnog grijanja poželjno je zaštititi navlakama toplinskog izolatora jer bi se u njima mogao nataložiti kamenac. On se izlučuje na temperaturi većoj od 60 stupnjeva Celzijevih, stoga vodu u sustavu nije preporučljivo zagrijavati više od te temperature.   

Nadalje, kod centralnog grijanja, važno je dobro odzračiti radijatore i provjeriti kotlovnicu ili bojler. Tako ćete se uvjeriti da kompletni sustav radi besprijekorno. Time ćete se osigurati od nepredvidivih kvarova koji su i inače nepoželjni, a pogotovo zimi.Pri grijanju na plin ili loživa ulja (centralno), serviser treba pregledati i plamenike jer ako plamenik nije čist, energent neće dobro izgarati. Također, valja pogledati je li u kotlovima i izmjenjivačima topline nataložen kamenac jer on smanjuje protok topline kroz sustav.

Ako ste obavili ove preglede – i službeno ste spremni za novu sezonu grijanja.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba