ODLIČNA VIJEST ZA BUDUĆE RODITELJE:

Uvodi se puna plaća tijekom cijelog porodiljnog te obavezan 10-dnevni dopust za očeve

Objavljeno: 01.10.2021. zagorjeinternational

Roditeljska naknada tijekom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta, koja sada iznosi najviše 5654,20 kuna, izjednačit će se s punom plaćom zaposlenog roditelja koji koristi dopust, i to najvjerojatnije od druge polovice sljedeće godine. Istim zakonskim izmjenama uvest će se i obavezni očinski dopust, odnosno 10 radnih dana plaćenog dopusta koje će otac koristiti zajedno s majkom odmah nakon rođenja djeteta, a što je obaveza Hrvatske sukladno Direktivi EU o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi, piše Jutarnji list.

Kako je potvrđeno u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade, koji je nadležan i za reguliranje novčanih naknada tijekom dopusta zbog rođenja djeteta, u prvom tromjesečju sljedeće godine u Vladinu proceduru, bit će upućen prijedlog novog Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama s ovakvim prijedlozima.

Neslužbeno se saznaje da će prijedlog biti da izjednačavanje iznosa roditeljske naknade i pune plaće zaposlenih i samozaposlenih roditelja stupi na snagu zajedno s uvođenjem obaveznog očinskog dopusta koji pak, sukladno europskoj Direktivi, RH treba uvesti najkasnije do 2. kolovoza 2022. godine.

Koliko će izjednačavanje roditeljske naknade s punom plaćom zaposlenog roditelja koštati državni proračun te koliko će iznositi naknada tijekom očinskog dopusta, još nije poznato jer se konačni prijedlog zakona tek brusi.

– U tijeku je izrada analize stanja i procjena odgovarajućih financijskih sredstava za provedbu zakonskih rješenja odnosno usklađivanje s financijskim mogućnostima unutar raspoloživih sredstava državnog proračuna za naredno razdoblje, a preispituju se i određena pitanja koja se odnose na poteškoće u primjeni važećeg Zakona – odgovaraju iz Središnjeg ureda kojemu je na čelu državna tajnica Željka Josić.

Za očekivati je da će se, sukladno ukidanju gornje granice za isplatu roditeljskih naknada za drugih šest mjeseci dopusta, odnosno osam mjeseci ako je najmanje četiri mjeseca dopusta koristio otac, povećavati i naknade za dopust nakon rođenja blizanaca, odnosno trećeg i svakog sljedećeg djeteta. U takvim slučajevima dopust može trajati ukupno tri godine, a naknada nakon prvih 12 mjeseci, prema važećoj regulativi, iznosi 2328,20 kune. Koliko će biti to povećanje, ovisit će o financijskog analizi.

Podsjetimo, hrvatski Zakon o radu propisuje da radnik tijekom godine ima pravo na plaćeni dopust u trajanju od sedam dana za važne osobne potrebe, poput vjenčanja, rođenja djeteta ili smrti člana uže obitelji, što većina koristi za rođenje djeteta. No, posebni dani za rođenje djeteta u Hrvatskoj nisu propisani, za razliku od gotovo svih ostalih članica EU: u Finskoj takav dopust traje devet tjedana, u Španjolskoj četiri tjedna, a u Sloveniji 25 dana. U tom razdoblju većina očeva prima naknadu u visini svoje pune plaće, a najmanje 66 posto svojih prosječnih primanja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba