Predstavnici Varaždinske županije sudjelovali na 17. Europskom summitu u Salzburgu

“Regionalne i lokalne razine, koje su bile na prvoj liniji borbe s koronavirusom, pokazale su najbržu reakciju i poduzele potrebne mjere”

Objavljeno: 30.09.2021. zagorjeinternational

U Salzburgu se od 26. do 28. rujna u organizaciji  Instituta regija Europe, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Austrije Alexandera Van der Bellena i kancelara Republike Austrije, održavao 17. Europski summit.
Tema konferencije bila je “Europa i mir: povratak Europe“, a predstavnici regija okupili su nakon dugog razdoblja izolacije, zatvaranja granica i ostalih otežavajućih okolnosti, kako bi razmijenili mišljenja i iskustva tijekom panela o temama poput pridruživanja država zapadnog Balkana u članstvo u Europskoj uniji, demokraciji i slobodama nakon korone, gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta nakon korone, Europskom zelenom planu, migracijama iz ruralnih u urbana područja te mobilnosti i turizmu u uvjetima pandemije.

2006. godine

Varaždinsku županiju, koja je članica IRE-a od 2006. godine, a koja ima za cilj umrežavanje različitih regija, gradova, znanstvenih i ekonomskih institucija iz Europe, predstavljala je zamjenica župana Silvija Zagorec, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini te zamjenica pročelnika za regionalni razvoj i europske poslove Larisa Križan Breljak. U neformalnom su dijelu konferencije razgovarali s veleposlanikom Republike Hrvatske u Republici Austriji Danijelom Glunčićem i državnim tajnikom u Ministarstvu turizma i sporta Tončijem Glavinom, a s ciljem buduće suradnje, uspostavljeni su i mnogi drugi kontakti.
Zaključak summita je da su regionalne i lokalne razine, koje su bile na prvoj liniji borbe s koronavirusom, pokazale najbržu reakciju i poduzele potrebne mjere, a istaknuta je i važnost daljnje kontinuirane koordinacije između svih razina vlasti, počevši od EU do lokalnih razina, te jači zajednički nastup EU u cjelini u vanjskopolitičkom smislu u svim područjima, koje su bile teme panela summita. Naglašen je i jasan te argumentiran pristup u komunikaciji s građanima, posebno što se tiče cijepljenja.

Mnogobrojni sudionici

U panelu na temu “Demokracija i sloboda u Europi nakon korone“ sudjelovali su visoki dužnosnici: povjerenik Europske komisije za proračun i administraciju Johannes Hahn, austrijska ministrica za europske poslove i Ustav Karoline Edstadlet, zamjenik ministra i državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije Gašper Dovžan, bivši premijer Slovačke Mikuláš Dzurinda, dok se u raspravi putem video linka pridružio predsjednik Europskog odbora regija Apostolos Tzitzikostas, a na početku uvodnog dijela, prisutnima se putem video linka obratio kancelar Sebastian Kurz.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba