Nacionalni stožer civilne zaštite odlučio:

COVID potvrde za cijepljene od sada vrijede godinu dana

Objavljeno: 30.09.2021. zagorjeinternational

Odlukom Nacionalnog stožera, u sustav EU digitalnih COVID potvrda u Hrvatskoj je od danas implementirano novo pravilo prema kojem se produžuje trajanje potvrda o cijepljenju na 365 dana, piše Index.hr.

Novo trajanje potvrda odnosi se na sve nove, ali i one ranije izdane potvrde.

Građani koji su već ishodili svoje potvrde, neće morati ponovno tražiti izdavanje jer će im trajanje postojećih automatizmom biti produženo. 

Trajanje svojih potvrda, građani lako mogu provjeriti pohranjivanjem iste u digitalni novčanik mobilne aplikacije “CovidGO“, a u slučaju putovanja u druge zemlje, savjetuje se provjeriti lokalna pravila koja su na snazi.

Sukladno prihvaćenoj reviziji dokumenta od strane mreže e-Zdravstva Europske komisije, s 29. rujnom je omogućeno izdavanje EU digitalnih COVID potvrda i za cjepiva koja nemaju središnje odobrenje u EU.

Na snazi su još uvijek ranije implementirana pravila izdavanja koja se odnose na cjepiva koja imaju središnje odobrenje u EU.

Dakle, potvrdu o cijepljenju mogu dobiti osobe koje su cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19, osobe koje su cijepljene s dvije doze različitih cjepiva koja se primaju u dvije doze te osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi.

Potvrdu mogu zatražiti i osobe koje su cijepljene jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze, a koje unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan PCR test. Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja, a ista će im također vrijediti 365 dana. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba