Varaždinski župan sa suradnicima obišao OPG-ove s ciljem promocije lokalno uzgojenih dobara

ŽUPAN STRIČAK: Ova su gospodarstva dokaz da na ovom području imamo sve preduvjete za proizvodnju vrhunskih poljoprivrednih proizvoda

Objavljeno: 28.09.2021. zagorjeinternational

Varaždinski župan Anđelko Stričak je u pratnji svoje zamjenice Silvije Zagorec i pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu Dragutina Vinceka, obišao obiteljska poljoprivredna gospodarstva i tvrtke s ciljem promocije lokalno uzgojene i proizvedene hrane te predstavljanja marljivih, inovativnih poljoprivrednih proizvođača.

Obišli su OPG-ove koji se bave uzgojem jabuka, ekološkim uzgojem svinja mangulica, revitalizacijom fazanerije te proizvodnjom Varaždinskog bučinog ulja. 

Dobri uvjeti

– Gospodarstva koja smo danas obišli, dokaz su da na ovom području imamo sve preduvjete za proizvodnju vrhunskihpoljoprivrednih proizvoda. Zato kupujmo lokalno uzgojenu i proizvedenu hranu, kako bismo pomagali našim proizvođačima, jačali lokalno gospodarstvo i stvarali nova radna mjesta, čime ćemo napraviti višestrukukorist za sve u lancu – rekao je župan Stričak.

Iako Županija ima velik broj registriranih OPG-ova kojima pomaže bespovratnim sredstvima, pročelnik Vincek dodao je kako se još uvijek ne proizvodi dovoljno hrane iz domaćih izvora, lokalnog porijekla i prerade te da, kao i cijela Hrvatska, i županija ovisi o uvozu.

– Budući da je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima teško dobiti financijsku potporu iz EU-a zbog nedostatka vlastitog kapitala, nedovoljnih kapaciteta ili niske razine kreditne sposobnosti, pomažemo im županijskim potporama. Unatrag četiri godine direktna županijska izdvajanja za poticanja ulaganja u poljoprivredu, okrupnjavanje zemljišta, očuvanje tradicionalnih proizvoda i usluga, iznose preko 16 milijuna kuna – pojasnio je Vincek.

Velike površine

Na području županije je 60.592 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega 39.405 čine oranice, 10.454 otpada na livade i pašnjake, 3088 na vinograde, 729 su voćnjaci, a 6915 hektara je zapušteno poljoprivredno zemljište.

Obitelj Peharda iz Ladanja Gornjeg bavi se uzgojem jabuka na otprilike 10 hektara voćnjaka, u kojem je zasađeno 36.000 stabala različitih sorti. Prosječni godišnji urod je 300 tona, odnosno, 20 kilograma po voćki u punoj rodnosti. Izvoze puno u Austriju, gdje se od njihovih jabuka radi koncentrat za sokove.

– Ekološka proizvodnja na području županije bilježi stalni rast, a trenutno je 36 subjekata upisanih u EKO registar, čija se proizvodnja odvija na ukupno 686 hektara, što je povećanje od 277 posto u odnosu na 2015. godinu – navodi pročelnik, pojašnjavajući kako rascjepkanost parcela i zapušteno poljoprivredno zemljište predstavljaju najveća ograničenja daljnjem rastu poljoprivredne proizvodnje.

Autohtone pasmine

Ograničenje također predstavlja i veliki pad broja goveda i svinja, koji se u županiji bilježi unatrag nekoliko godina. Unatoč tome, tvrtka Ecoagro d.o.o. iz Nove Vesi Petrijanečke jedina se u Hrvatskoj bavi ekološkim uzgojem svinja mangulica, pasmine koja je imala veliku ulogu u hrvatskom stočarstvu gdje se uzgaja više od stoljeće i pol. Cijene njihovog mesa vrlo su visoke zbog vrhunske kvalitete i pozitivnog kolesterola. Na farmi ih trenutno ima stotinjak, a cijelo je stado upisano u matičnu evidenciju.

Ista tvrtka uložila je i u revitalizaciju fazanerije u Petrijancu, a obzirom da je lovstvo oduvijek imalo važnu ekonomsku ulogu na ovom području, župan, zamjenica i pročelnik obišli su i fazaneriju, koja osim za prehrambene potrebe uz “de-lux“ oznaku, nudi i odrasle fazane za lov. Farma posjeduje “ISO“ i “HASAP“ certifikat, kapaciteta je od 15.000 do 20.000 fazana, a prostire se na 21 hektar.

Varaždinski je kraj također poznat po vrlo kvalitetnoj proizvodnji bučinih prerađevina, od kojih je najpoznatije Varaždinsko bučino ulje, koje posljednjih godina redom osvaja najprestižnije nagrade diljem Europe. Jedno od njih je i ono OPG-a Patrčević, koje je najboljim na svijetu proglašeno 2020. godine na prestižnom svjetskom natjecanju u Bruxellesu. Uljara Patrčevič nudi toplo i hladno prešanje ulja, otkupljuje koštice te prodaje bučino ulje i koštice. Imaju svoja 64 hektara obradive površine, a s kooperantima ukupno 180, a proizvode oko 800 kilograma suhih koštica po hektaru, pa su se pri obilasku župan i suradnici upoznali s kompletnim proizvodnim procesom proizvodnje ulja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba