SVJETSKI JE DAN BORBE PROTIV BJESNOĆE: Udruga “Prijatelji životinja“ poslala važnu poruku

PORAŽAVAJUĆE: Procjenjuje se da je u Hrvatskoj još uvijek i do 20 posto neoznačenih i necijepljenih pasa

Objavljeno: 28.09.2021. zagorjeinternational

Povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće koji se obilježava 28. rujna, udruga “Prijatelji životinja“ upozorila je da velik broj pasa nikada nije cijepljen, unatoč tome što je cijepljenje protiv bjesnoće, kao i označavanje mikročipom, obavezno.

Peticija je urodila plodom pa se od ove godine psi više ne moraju cijepiti svakih godinu dana, nego u skladu s uputom proizvođača cjepiva.

– Savjesni skrbnici pasa trebaju sada samo prva dva puta cijepiti psa svake godine, a nakon toga onoliko koliko navode proizvođači cjepiva, koji jamče imunost najmanje dvije, pa i tri godine. Dakle, više ne postoji isprika za skrbnike koji nikada nisu niti odveli psa veterinaru na cijepljenje čineći tako veliku štetu i ljudima i životinjama – poručuju iz udruge “Prijatelji životinja“.

Propisana kontrola
 
Također ističu da je cijepljenje povezano s označavanjem psa mikročipom jer je svaki nemikročipirani pas ujedno i necijepljen protiv bjesnoće. Zakonom o zaštiti životinja iz 2017. godine propisano je da gradovi i općine moraju organizirati i provesti kontrolu mikročipiranja pasa na svojem području, odnosno obići sva kućanstva i provjeriti jesu li svi psi označeni mikročipom.

– Prema dostupnim podacima Mreže za zaštitu životinja, čiji rad koordiniramo, 44 posto jedinica lokalne samouprave još uvijek nije provelo kontrolu mikročipiranja pasa, koja je preduvjet za kontrolu cijepljenja skrbničkih pasa. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj još uvijek i do 20 posto neoznačenih i necijepljenih pasa, što je poražavajuće – upozoravaju iz udruge i dodaju kako se godinama zalažu da veterinari, veterinarska inspekcija, komunalni redari i lokalne zajednice provode sustavnu kontrolu cijepljenja i mikročipiranja pasa koja bi obuhvatila sve pse u Hrvatskoj.

– Nažalost, u praksi takva kontrola izostaje. Jedan dio građana potpuno izbjegava cijepljenje i mikročipiranje pasa, i upravo je njihova neodgovornost i kršenje zakona uzrok porasta broja napuštenih životinja. Stoga smatramo i da se mikročipiranje štenaca ne bi trebalo vezati uz prvo cijepljenje protiv bjesnoće kada navrše 90 dana, kao što je to sada, već apeliramo na Ministarstvo poljoprivrede da učini daljnji pozitivni korak i propiše da psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 45 dana od dana rođenja, dakle, prije prvog cijepljenja – sugeriraju iz udruge “Prijatelji životinja“.

I lovački psi
 
Problem nije vidljiv samo sa skrbničkim psima, već i s lovačkim psima jer u Hrvatskoj nema obaveze sustavne kontrole. Ističu kako je to vrlo opasno s obzirom na činjenicu da ti psi mogu lako doći u izravan doticaj s divljim životinjama. Ne vrši se provjera svih pasa koji odlaze u lovišta i često lovci na jednog mikročipiranog i cijepljenog psa imaju još jednog ili više njih koji nisu u evidenciji niti zaštićeni protiv bjesnoće.
 
Neprovođenje kontrole mikročipiranosti i procijepljenosti pasa ugrožava cijelu zajednicu i može izravno utjecati na priljev novih napuštenih životinja, svakodnevnu patnju pasa i mačaka i veliko opterećenje za lokalne zajednice, udruge za zaštitu životinja i pojedince koji ih nastoje zbrinuti i udomiti.
 
Udruga “Prijatelji životinja“ još jednom poziva nadležne lokalne i državne institucije na rješavanje loše situacije, odnosno hitnu kontrolu poštovanja jasnih i za sve važnih zakonskih odredbi. Za više informacija o zakonskim obavezama skrbnika pasa i Svjetskom danu borbe protiv bjesnoće posjetite www.prijatelji-zivotinja.hr.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter