DVOSTRUKA PRIMJENA: Omogućiti oboljelima da nemaju teške simptome i spriječiti razvijanje simptoma kod osoba koje su bile u bliskom kontaktu s oboljelim

Pfizer počeo ispitivanje lijeka protiv covida – bit će u obliku tablete koja se popije s čašom vode

Objavljeno: 28.09.2021. zagorjeinternational

Pfizer je u ponedjeljak objavio da je počeo sveobuhvatno kliničko ispitivanje svog lijeka protiv covida, kako bi ispitao njegovu sposobnost preventivnog smanjenja rizika infekcije u okružju osobe koja se zarazila, piše Poslovni.hr.

2600 ispitanika

Nije Pfizer jedini – više kompanija, među kojima Merck i Roche, rade na takvim lijekovima koji se nazivaju antivirusni. Djeluju tako što sprječavaju virus da se replicira. Njihova primjena, dodaje se, bila bi dvostruka: omogućiti oboljelima da nemaju teške simptome i ujedno spriječiti razvijanje simptoma kod osoba koje su bile u bliskom kontaktu s oboljelim.

U drugoj od tri faze kliničkog ispitivanja sudjelovat će više od 2600 ispitanika od 18 godina naviše. Jedni će uzimati lijek dvaput na dan tijekom pet do 10 dana, a drugi će primati placebo.

Lijek je već ispitan na više desetaka ljudi kako bi se dokazalo da nije opasan za zdravlje.

– U slučaju pozitivnih rezultata, mislimo da će taj lijek pomoći da se virus veoma rano zaustavi – prije nego se uspije snažno replicirati – sprječavajući potencijalno simptomatske slučajeve bolesti kod onih koji su mu bili izloženi i usporavajući početak infekcije kod drugih. Takav pristup se može kombinirati s cjepivima protiv covida. Za sve koji su već zaraženi, ovaj lijek će biti osobito djelotvoran u prvim danima infekcije, prije nego se virus uvelike razmnoži – rekao je u priopćenju Mikael Dolsten, znanstveni direktor u Pfizeru.

Razvijen za SARS-CoV-2

Ovaj lijek, nazvan PF-07321332, trebao bi se proizvoditi u obliku tablete koja se uzima s čašom vode. On, za razliku od konkurentskih, nije dobiven prilagodbom nekog drugog lijeka, nego je razvijen upravo za SARS-CoV-2, no primjenjivat će se u kombinaciji sa “slabom dozom” ritonavira, lijeka protiv virusa koji izaziva AIDS.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba