NACIONALNI STOŽER ODLUČIO: Uvode se COVID potvrde u zdravstvo i socijalnu skrb

Od ponedjeljka obavezna testiranja za sve djelatnike koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli koronavirus

Objavljeno: 28.09.2021. zagorjeinternational

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluke o uvođenju obaveznih COVID potvrda u zdravstvo i socijalnoj skrbi.

Obavezna testiranja za one koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli virus uvode se od ovog ponedjeljka. 

Jedna se odluka odnosi na uvođenje obveznog testiranja svih zaposlenika zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koja obavljaju zdravstvenu djelatnost te zdravstvenih radnika, druga se odnosi na obvezno testiranje svih zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi, a treća na pacijente, odnosno na uvođenje posebne sigurnosne mjere koju su zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni djelatnici obvezni provoditi prilikom prijema pacijenata. 

Djelatnici u zdravstvu i u socijali koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli virus morat će se testirati dvaput tjedno. 

Zaposlenici koji odbiju testiranje odnosno odbiju predočiti COVID potvrdu ili odgovarajući drugi dokaz ne mogu boraviti u prostorijama poslodavca, stoji se u Odluci. 

Od pacijenata koji dolaze u bolnicu na planiranu hospitalizaciju ili na planirani zahvat, pratnje pri porodu, roditelja odnosno skrbnika koji borave u smještaju s djecom te osoba koje dolaze u pratnji pacijenata i u posjete hospitaliziranim osobama će se tražiti COVID potvrda ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju. Sve će provjeravati ovlaštene osobe pružatelja zdravstvene zaštite. 

Djeca do 12 godina koja su u pratnji pacijenata jer nemaju s kim ostati kod kuće ili su u posjeti hospitaliziranim roditeljima, braći ili sestrama ne moraju imati COVID potvrdu ni drugi dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju. 

COVID potvrde ili druge odgovarajuće dokaze ne moraju imati oni koji samo idu u bolnicu na pregled ili oni koji koriste zdravstvene usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, odnosno u domovima zdravlja ili i ambulantama.

Izuzeti su i oni koji dolaze u zdravstvenu ustanovu radi pružanja hitne medicinske pomoći.

Testirati se neće morati ni zaposlenici ni pacijenti kojima je dijagnoza covida-19 postavljena na temelju brzog antigenskog testa unazad 9 mjeseci, oni koji su imali dijagnosticirane covid-bolesnike u obitelji i imali su s njima kontakte, pri čemu su proglašavani takozvanim vjerojatnim slučajevima iako nisu laboratorijski testirani, osobe kojima je korona dijagnosticirana PCR testom prije više od 6 mjeseci, a manje od 9 mjeseci te osobe koje su preboljele covid, a bolest im je dijagnosticirana PCR-om, BAT-om ili su vjerojatni slučajevi, a cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od preboljenja te nije prošlo više od 9 mjeseci od primitka prve doze. 

Najnovije po kategorijama

DAMIR HABIJAN: Ova inicijativa nema politički predznak – podržavaju je različite političke opcije iz Varaždinske i Krapinsko – zagorske županije

HOĆE LI SJEVER HRVATSKE DOBITI PRVI PARK PRIRODE? U Varaždinu održan stručni skup na temu “Ivanščica, Strahinjčica, Maceljska gora i Ravna gora – park prirode RH"

DAMIR HABIJAN: Ova inicijativa nema politički predznak – podržavaju je različite političke opcije iz Varaždinske i Krapinsko – zagorske županije

Objavljeno: 26.10.2021. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter