Danas imendan imaju Vinko, Branislav, Berislav i Marko

Odakle potječu ova imena?

Objavljeno: 27.09.2021. zagorjeinternational

Ime Vinko je latinskog porijekla. Dolazi od latinskog oblika Vincentius. Značenje imena je ‘onaj koji pobjeđuje’. Ženski oblik imena je Vinka.

Branislav je muško ime slavenskog porijekla. Nastalo je od glagola braniti i imenice slava. Ženski oblik imena je Branislava.

Ime Berislav je muško ime nastalo spajanjem riječi skupljati, brati i riječi slava. Odnosi se na čuven, dobročinitelj, uspješan. Ženski oblik ovog imena je Berislava.

Točno porijeklo imena Marko nije sigurno, pošto postoji više teorija o značenju i etimologiji imena. Prema jednoj verziji, ime potječe od latinskog Marcus, a po nekim tumačenjima, izvedeno je iz imena Martius, što znači rođen u martu, ili iz mas, maris, u značenju muževan. Po nekim izvorima, ime je izvedeno iz riječi Mars, kojom se u rimskoj mitologiji nazivao bog rata, a postoji i teorija po kojoj je u osnovi imena latinska riječ marceo, u značenju biti slab, uveo, mlitav.

Najnovije po kategorijama

DAMIR HABIJAN: Ova inicijativa nema politički predznak – podržavaju je različite političke opcije iz Varaždinske i Krapinsko – zagorske županije

HOĆE LI SJEVER HRVATSKE DOBITI PRVI PARK PRIRODE? U Varaždinu održan stručni skup na temu “Ivanščica, Strahinjčica, Maceljska gora i Ravna gora – park prirode RH"

DAMIR HABIJAN: Ova inicijativa nema politički predznak – podržavaju je različite političke opcije iz Varaždinske i Krapinsko – zagorske županije

Objavljeno: 26.10.2021. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter