GRAD OROSLAVJE ĆE SE POBRATIMITI S GRADOM ST. PAUL'S BAY NA MALTI? Dogodi li se, ovo će biti prvo bratimljenje hrvatskog i malteškog grada

ŠIMUNIĆ: To ne bi predstavljalo nikakav trošak za Grad, samo benefite. Koja god delegacija bude išla na Maltu, ići će o svom trošku. A zašto naši umirovljenici, umjesto na Jadran, ne bi išli tamo ljetovati?

Objavljeno: 25.09.2021. zagorjeinternational

Oroslavski gradonačelnik Viktor Šimunić na svojem je Facebook profilu nedavno objavio kako je Grad Oroslavje uspostavio kontakt s malteškim gradom St. Paul’s Bay i kako su u tijeku dogovori oko bratimljenja ova dva grada.
U svojoj je objavi obznanio što je sve napravio za Grad u prvih 100 dana svog mandata, a mi smo s njim razgovarali konkretno o projektu bratimljenja s gradom na Malti.
S obzirom na nepostojanje sličnih suradnji na našem području s tako dalekim gradovima, prvo smo porazgovarali o nastanku same ideje.

Poslao poziv

– Prije godinu dana, kada sam kao vijećnik radio istraživanja, odnosno usporedbe lokalnih samouprava između Hrvatske i Malte, povezao sam se s vijećnikom iz tog grada i ostao s njih u kontaktu, uspoređivao neke stvari kako oni rade, a kako radimo mi. Sada kada sam postao gradonačelnik poslao sam mu poziv: “Postao sam gradonačelnik, bilo bi mi drago da dođete u grad Oroslavje“. On je onda u odgovoru na taj mail rekao da je on postao zamjenik gradonačelnika i predložio da bi možda bilo dobro da krenemo razmišljati u smjeru da se gradovi pobratime. Jednostavno, da se obogate naši i njihovi ljudi – rekao je Šimunić.


Proces bratimljenja smatra izrazito pozitivnim za Grad, ali i za Zagorje i dodaje kako bi i Grad Oroslavje i Županija od ove ideje mogli ostvariti značajne koristi.


– Benefiti bi bili za ljude. Benefiti bi bili to što bi mogli dovesti neke turiste u Oroslavje. Tu potencijalno postoji i neka poduzetnička suradnja. Oni su najviše turističko mjesto, a pošto se u Oroslavju neke stvari i proizvode, možda ćemo uspjeti povezati i poduzetnike da ostvare benefit iz toga – govori nam.


Cijeli taj prijedlog trenutno je još uvijek u fazi razgovora, a konačnu odluku oko bratimljenja, odnosno, davanje zelenog svjetla, moraju donijeti vijeća.  


– I oni i mi sad idemo na Vijeće, s tim da se donese nekakav zaključak, da bi se išlo prema bratimljenju. Znači, ta se ideja sad razrađuje. Razmijenili smo i podatke čime se bavi njihova jedinica lokalne samouprave, čime se bavi Oroslavje, ukratko, komuniciramo. Plan je da i mi i oni na vijećima odlučimo želimo li krenuti prema toj inicijativi – pojašnjava Šimunić.


S obzirom na veliku udaljenost, s gradonačelnikom smo razgovarali i o praktičnosti bratimljenja s tako dalekim gradom kao što je to St. Paul’s Bay na Malti. Bratimljenja često podrazumijevaju međusobno posjećivanje delegacija, što bi moglo predstavljati poveće troškove za gradski proračun, pa smo ga upitali ne bi li bilo ekonomičnije bratimiti se s nekim bližim gradom, primjerice u Austriji.

Isto kao i Austrija

– Ima tu jedna olakotna okolnost. “Ryanair“ je nedavno uveo direktnu liniju između Zagreba i Malte. Naravno, koja god delegacija išla na Maltu, ako dođe do toga, ići će o vlastitom trošku. Ovo bratimljenje neće koštati Grad. Dakle, nikakvi putni troškovi, nikakav hotelski smještaj neće teretiti gradski proračun. Ovo se ne stvara da bi se Gradu stvorio trošak, ovo se stvara da bi Grad dobio neke benefite. A kada ste već spomenuli Austriju, ako tako gledamo, vi ste praktički za dva i pol do tri sata u Austriji, a malo više od toga vam treba do St. Paul’s Bay – ističe.


Uz to što bi ovo bratimljenje bilo prvo između Hrvatske i Malte, dodatnu važnost Šimunić vidi i u iznimno bogatoj kulturi grada St. Paul’s Bay.


– Taj grad ima oko 40-ak različitih kultura, a tako nešto bi bilo dobro za našu djecu, studente i umirovljenike. Zašto primjerice ne bi jednom udruga umirovljenika išla na more na Maltu umjesto kod nas? Mislim da je to velika prilika, a kasnije se može razrađivati svašta. Ali nikako, ono što je najvažnije, ovo ne smije i neće biti trošak za proračun Grada Oroslavja – zaključuje. (Vanja Hozmec)    

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba