U klanječko poduzeće “Zelenjak“ stigla dva nova komunalna vozila vrijedna više od 1,7 milijuna kuna

“Ovime smanjujemo troškove goriva i održavanja voznog parka te poboljšavamo kvalitetu usluge”

Objavljeno: 24.09.2021. zagorjeinternational

Klanječka tvrtka “Zelenjak“ za obavljanje komunalnih usluga bogatija je za dva nova komunalna vozila koja im je isporučila tvrtka “Tehnix“.
Njihova je nabava realizirana kroz bespovratna sredstva koja se dodjeljuju za projekte koji se financiraju iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Naime, komunalno poduzeće “Zelenjak“ prijavilo se na Javni pozivi Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” 2014. – 2020., a uspješnom prijavom odobren je projekt u vrijednosti 1.759.473 kune, dok je bespovratnim sredstvima financiran iznos od 1.480.000 kuna.
Direktorica “Zelenjaka“ Jožica Dežmar prilikom primopredaje novih vozila rekla je kako je cilj nabave vozila smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagalište te povećanje količine odvojeno sakupljenog otpada.
– Takva investicija za “Zelenjak“ jako je velika te bez sufinanciranja od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Fonda za zaštitu okoliša, ne bi bila provediva. Cilj ovog projekta je smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagalište te povećanje količine odvojeno sakupljenih sastavnica otpada te smanjenje emisija stakleničkih plinova u okoliš, čime se direktno smanjuje negativni utjecaj nastalog otpada na klimu. Tim projektom smanjit će se i troškovi vezani uz gorivo – kazala je Dežmar.

550 ljudi

Ključeve vozila uručio joj je voditelj komercijale kompanije “Tehnix“, Vlado Balent.
– Na ovom mjestu moram pohvaliti i zahvaliti Gradu Klanjcu te komunalnom poduzeću “Zelenjak“ na krasnoj prilici za jednu domaću kompaniju koja zapošljava 550 ljudi. To je jedan primjer odlične prakse gdje se europski novac kroz hrvatsku industrijsku proizvodnju ponovno vraća u naš sustav – rekao je Balent.
Preuzimanju vozila prisustvovao je i gradonačelnik Zlatko Brlek, koji je predsjednik Skupštine trgovačkog društva “Zelenjak“.
– Proteklih osam godina, koliko sam na mjestu predsjednika Skupštine trgovačkog društva “Zelenjak”, zahvaljujući odlukama članova Skupštine koju čine načelnici ostalih suvlasnika, a to su općine Tuhelj, Zagorska sela, Kraljevec na Sutli, Kumrovec i Desinić, nabavili smo šest novih vozila, čime smo bitno smanjili troškove goriva i održavanja voznog parka, doprinijeli manjem zagađenju okoliša i poboljšali kvalitetu usluge našeg komunalnog poduzeća. Sagradili smo i novo reciklažno dvorište, sanirali postojeće odlagalište miješanog komunalnog otpada, nabavili kante za odvojeno prikupljanje otpada, te je nekakav normalan slijed bila nabava novih vozila za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, čime bitno doprinosimo i smanjenju emisije ugljikovog dioksida. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom projektu, prije svega Ministarstvu i Fondu zaštite okoliša koji su natječajima omogućili dobivanje sufinanciranja nabave vozila, te kompaniji “Tehnix“, koja je ova dva ugovorena vozila isporučila na vrijeme. Siguran sam da će ubuduće kvaliteta usluga komunalnog poduzeća “Zelenjak” biti još veća, a sve stanovnike s područja koje svojim uslugama pokriva komunalno poduzeće, pozivam na odvajanje otpada, što manje i odgovorno odlaganje na zelene otoke prema vrsti otpada i što veće korištenje reciklažnog dvorišta, čime će bitno doprinijeti zaštiti okoliša – poručio je Brlek.

Edukacija građana

Projekt podrazumijeva i edukaciju stanovništva putem letaka i drugih promidžbenih aktivnosti o pravilnom odlaganju otpada na području grada Klanjca te općina Tuhelj, Kraljevec na Sutli, Kumrovec, Zagorska Sela i Desinić. (ZI) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba