KLANJEC ĆE IDUĆEG VIKENDA OPET BITI "EUROPA U MALOM": U sklopu 20. "Zahvale jeseni", od 30. rujna do 3. listopada ponovno se održava program "Europa za građane"

KONCERT NINE BADRIĆ I GOSTI IZ SEDAM ZEMALJA: Manifestacija se u punom obliku vraća na Trg Antuna Mihanovića – evo što vas očekuje

Objavljeno: 24.09.2021. zagorjeinternational

Od 30. rujna do 3. listopada grad Klanjec još će jednom postati “Europa u malom”, s obzirom na to da se i ove godine, uz 20. jubilarnu manifestaciju “Zahvala jeseni u Klanjcu”, održava i program “Europa za građane”, pa će u tom zagorskom gradu tih dana boraviti gosti iz čak sedam europskih zemalja.
Bogati program ovogodišnje manifestacije, koja je prošle godine zbog epidemije koronavirusa održana u nešto skromnijem obliku, predstavljen je na press konferenciji održanoj u Studiju Galerije Antuna Augustinčića.
– Posebno mi je zadovoljstvo što se manifestacija vraća u punom obliku na naš klanječki Trg Antuna Mihanovića. Ove godine imamo čak četverodnevni program. Bit će zaista za svakoga ponešto. Na Trgu Antuna Mihanovića će ponovno biti “Europa u malom“, jer kroz projekt “Europa za građane“ imamo devet partnera iz sedam zemalja, tako da će Klanjec zaista biti ono što je bio i prije korone. Pozivam sve da dođu, pridržavajući se uputa Stožera civilne zaštite. Svi naši štandovi će biti uređeni u skladu s COVID mjerama. Starijim sugrađanima poručujem, ako se još uvijek malo boje, neka slobodno stave maske, iako smo mi ovdje u Klanjcu u ovom novom valu još uvijek bez novozaraženih. To je jedna pozitivna slika te se nadam da će tako i ostati – rekao je gradonačelnik Zlatko Brlek.


Ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Horvatin istaknula je da očekuje dobru posjećenost.

Glazbenici amateri

– Jako nam je drago što se ovom 20. jubilarnom “Zahvalom jeseni“ vraćamo u ono pretpandemijsko ozračje. U četvrtak, 30. rujna, imamo kazališnu predstavu. Izmjestit ćemo malo “Zahvalu jeseni“ na nogometno igralište NK Klanjec, gdje nam gostuju Kerekesh Teatar i “Krtice”. Glavnina događanja počinje u petak, a tradicionalnu “Zahvalu jeseni“ otvaramo programom koji se zove “Klanjec moj grad“. Željeli smo okupiti Klanjčane na toj tradicionalnoj klanječkoj večeri, a odlučili smo se za glazbeni program u kojem nastupaju svi klanječki glazbenici koji sviraju bilo kakav instrument. Vjerujem da će svi naši amateri glazbenici sudjelovati u tom programu, a u subotu počinjemo sa službenim programom u 15 sati. Tradicionalni  šesti susret “Zapjevaj i zapleši u kraju Lijepe naše“. Ove godine gosti dolaze iz Mađarske, Vojvodine, Petrovaradina, ali i Mješoviti pjevački zbor iz Bistrice ob Sotli. Tu je i Ansambl Zabok i, naravno, bit će i domaći kulturni amateri. Program će trajati otprilike tri sata u poslijepodnevnom programu. U 16 sati bit će izložbeno otvorenje dvadesete “Zahvale jeseni“. Jednako tako, u tom dijelu programa će se predstaviti i naši partneri iz “Europe za građane“, koji će to poslijepodne provesti s nama nakon svojih jutarnjih aktivnosti – istaknula je Horvatin, pa otkrila tko je glavna ovogodišnja glazbena zvijezda.
– Naravno, najzanimljiviji za posjetitelje je uvijek večernji subotnji koncert. Ove godine je to koncert Nine Badrić. Vjerujemo da je naš izbor dobar za 20. jubilarnu manifestaciju i mislimo da su to glazba i vokal koji odgovaraju našem gradu, koji sebe ipak nekako promovira kao grad kulture. Željeli smo našim posjetiteljima stvarno pružiti jedan glazbeni užitak. Nakon koncerta Nine Badrić, svirat će nam Tamburaški sastav “Bedem” iz Bihaća, koji nam dolaze u okviru programa “Europa za građane“. Riječ je o šest glazbenika koji u Bosni i Hercegovini spadaju u vrh tog žanra glazbe. Naime, posjetitelji nam se uvijek žale da koncert prerano završava, a s obzirom na to da je naš koncert prijavljen do 24 sata, onda će oni još malo zabavljati publiku na trgu. Nedjeljni program počinje od pola 10. Planinarsko društvo organizira “Pohod zahvale jeseni“ za planinarska društva, a sudionici “Europe za građane“ će se tom pohodu pridružiti. Pješačit će se Eko stazom do planinarskog doma. Imamo i kazališnu predstavu “Ne daj se, Njofra“, komediju u kojoj igra Ksenija Pajić. Prije toga će biti promenadni koncert Puhačkog orkestra “Lira“, koji na našoj manifestaciji sudjeluje jubilarni 20. puta. Od 19 sati u nedjelju sviraju nam “Cure iz centra“, tamburašica iz Koprivnice – otkrila je ravnateljica Kulturnog centra.

Erasmus za učenike

– U subotu od 13 sati vozi se šesta biciklijada i to novom trasom, preko sv. Florijana, Lučelnice, Požarkovca, Mrzlog Polja do Velikog Trgovišća preko Dubrovčana, Tuheljskih Toplica i kroz Sveti križ. Bit će tu mogućnost iznajmljivanja električnih bicikla za one kojima je teško, no nije to staza koja je prezahtjevna. Dakle, mogu sudjelovati djeca i cijele obitelji. Očekuje se stotinjak biciklista, prijave su u subotu u 12 sati, a oni kreću u 13 sati. U 15 sati ih očekujemo na cilju, a vjerojatno će biti i bakljada na Trgu. Što se tiče programa “Europa za građane“, on ima svoje jutarnje aktivnosti vezane uz temu “europska budućnost”. Predstavit ćemo nešto što je ove godine veoma zanimljivo, a to je Zeleni plan Europske unije. Imat ćemo lijepu prezentaciju direktora Nacionalnog parka Una, a sudjelovat će i naše javne ustanove za zaštićene prirodne vrijednosti. Razgovarat će se o proširenju, s obzirom na to da su nam partneri iz Srbije i Bosne i Hercegovine, uz Slovačku, Češku, Mađarsku, Rumunjsku i Austriju. Ovo nam je peti program i moramo se pohvaliti da smo najuspješniji hrvatski prijavitelj u tom programu. U sklopu “Europe za građane“ ove godine imamo i dio programa ERASMUS naše osnovne škole, koji započinje već u petak. Trodnevni je to program za učenike osnovnih škola, u koje će uključiti sudionici iz programa “Europa za građane“ – istaknula je Horvatin.
Program ERASMUS detaljnije je predstavila ravnateljica Osnovne škole Antuna Mihanovića Klanjec Melita Ulama.
– Klanjec je vrlo sigurno okruženje za odrastanje naših učenika, a sljedećeg će vikenda postati jedan međunarodni grad. S obzirom na to da vrlo dobro i lijepo surađujemo s Gradom i Kulturnim centrom, za sljedeći vikend pripremili smo niz aktivnosti u koje ćemo se uključiti. Prvi od naša dva ERASMUS projekta zove se “Uz granicu bez granica“. Između ostaloga, željeli bismo da naši učenici upoznaju iz prve ruke druge kulture, civilizacije i jezike, ali istovremeno, i mi želimo predstaviti našu kulturu, zavidnu klanječku povijest na koju smo ponosni i to će nam biti prilika. Naši učitelji su pripremili niz aktivnosti za našu djecu i sudionike programa “Europa za građane“, koji će u Klanjcu biti sljedećeg vikenda. Počinjemo već u petak, s jednom informatičkom radionicom i predstavljanjem svih učenika koji će sudjelovati. Tom će prigodom i naši učenici predstaviti našu školu i Klanjec. Radni jezik bit će engleski. U subotu ujutro počinjemo sa sportskim aktivnostima. Iz Bihaća nam dolazi odbojkaški klub. Paralelno će se odvijati glazbena i plesna radionica, a na prostoru škole bit će i radionica “Poštujmo različitosti“. U poslijepodnevnim satima učitelji su pripremili potragu za blagom. U tim skupinama bit će učenici naše škole, ali i naši gosti. Kroz tu potragu za blagom upoznat ćemo najveće znamenitosti Klanjca, a na cilju ih očekuju prigodne nagrade. U nedjelju ujutro naša profesorica biologije će se uključiti u pohod na Cesargrad, pa će naši učenici i gosti mlađeg uzrasta upoznati biljne i životinjske vrste Cesarske gore i našeg kraja. Mislim da će to biti jedno nevjerojatno iskustvo. Novi način poučavanja za naše učenike, ali i naše goste koji nam dolaze – zaključila je Ulama. (jj, kr, vc)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba