Saborski zastupnik Siniša Jenkač (HDZ) o Prijedlogu višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja:

“Čestitam svima koji su prepoznali problem te smogli hrabrosti i odlučnosti da se konačno krene s rješavanjem katastra”

Objavljeno: 24.09.2021. zagorjeinternational

Saborski zastupnik Hrvatske demokratske zajednice i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač u saborskoj je raspravi o Prijedlogu višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021. – 2030., istaknuo da se konačno kreće s rješavanjem katastra.
Jenkač je na sjednici Hrvatskog sabora naglasio da se radi o važnom danu za Republiku Hrvatsku, a njegov značaj prepoznaju svi koji se susreću s problematikom neriješenih katastarskih i gruntovnih knjiga.
– Čestitam svima koji su prepoznali problematiku i smogli hrabrosti i odlučnosti, od sadašnjeg ministra do predsjednika Vlade koji je prihvatio prijedlog, da se konačno krene, nakon 30 godina samostalnosti, s rješavanjem katastra, a onda i gruntovnice – rekao je Jenkač.
Dodao je da će nakon građevinskog zemljišta, na red doći poljoprivredno zemljište i šumske površine.

Okrupnjavanje zemljišta

– Nadam se da će Ministarstvo graditeljstva poduprijeti intenciju Ministarstva poljoprivrede na onome što slijedi, a to je komasacija koja će okrupniti ta poljoprivredna zemljišta – rekao je zastupnik Jenkač.
Posebno je skrenuo pozornost na to da jedinice lokalne samouprave provode katastarske izmjere.
– Nažalost, tu se često susrećemo s problemom, kad se sve to izmjeri, da je problem u zemljišnim knjigama to proknjižiti. Primjer je moja susjedna općina Sveti Ilija, koja se već osam godina bori s provođenjem izmjere. To su problemi s kojima ćemo se susresti. Apeliram na Ministarstvo da o tome vodi računa i da svi zajedno budemo u potpori, jer će bez novog zapošljavanja, novih kadrova koji će to operativno upisivati, provođenje biti problematično, teško i mukotrpno. Negativan primjer je u Varaždinskim Toplicama, gdje se izmjera obavila, a upisali su se s novim izmjerama stari vlasnici, a ne novi vlasnici – rekao je Jenkač.

11 katastarskih općina

Dodao je da je velika većina građana spremna sufinancirati katastarsku izmjeru jer su svjesni problema kada nemaju katastarski i gruntovno riješena svoja vlasništva.
Na kraju je zaključio da o veličini problematike, ali i značaju njenog rješavanja, govori i podatak da je u Novom Marofu, na čijoj je površini 11 katastarskih općina, samo centralna katastarska općina Novi Marof riješena.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba