U tijeku je rekonstrukcija klanječkog Spomen parka znamenitih Klanjčana

Uredit će se prostor koji će služiti kao pozornica na otvorenom te će se postaviti kamene klupe s uklesanim Mihanovićevim stihovima

Objavljeno: 23.09.2021. zagorjeinternational

U tijeku je rekonstrukcija klanječkog Spomen parka znamenitih Klanjčana. Radi se o nastavku uređenja parka koje su još 2011. godine, uz 150. godišnjicu Mihanovićeve smrti, pokrenuli Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu i Grad Klanjec.
Projekt je uspješno prijavljen za sufinanciranje na natječaju “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” LAG-a Zagorje – Sutla te se iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj financira u iznosu od 266.850 kuna. Radove izvodi Građevinar Hrvoj iz Poznanovca.
Podsjetimo, nekadašnje klanječko groblje uređeno je kao spomen područje na kojem su sačuvani grobovi ilirca i pjesnika te autora stihova hrvatske himne Antuna Mihanovića, slikara Otona Ivekovića i antifašista Krste Ivekovića.

Kulturno dobro

U sklopu  ovog projekta proširuje se dosadašnje polukružno “odmorište“ kako bi se  uređenjem komemorativnog prostora amfiteatralnog tipa, stvorio prostor koji će služiti kao pozornica na otvorenom. Postavljaju se i kamene klupe iz punih kamenih blokova s uklesanim originalnim stihovima Mihanovićeve pjesme “Horvatska domovina“.
– Cilj je u lijepom okruženju Spomen parka, koji je registrirano kulturno dobro memorijalne baštine i parkovne arhitekture, stvoriti još jedan novi prostor za održavanje kulturnih programa na otvorenom, terenske nastave za učenike iz različitih nastavnih područja te prigodnih manifestacija – kazali su iz Grada Klanjca, pa dodali kako se projekt istovremeno nadovezuje i na projekt uređenja Centra za posjetitelje “Putevima Lijepe naše“.

Okrugle obljetnice

Sastavni dio Centra su “outdoor” ture za posjetitelje koje povezuju kulturno – povijesne znamenitosti u okolici i lokalitete povezane s pričom o himni – Spomenik Antunu Mihanoviću na klanječkom trgu, Spomen park, utvrdu Cesargrad, Spomenik himni u Zelenjaku, ostatke dvorca Novi Dvori Cesargradski, Dvorac Mihanović, Kuriju Razvor, Memorijalno groblje s nadgrobnim spomenikom majke Antuna Mihanovića u Velikoj Erpenji te mjesto Mihanovićeva rođenja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Realizacija ovog projekta dio je obilježavanja 225. godišnjice rođenja i 160. godišnjice smrti Antuna Mihanovića. Završetak radova i otvorenje nove klanječke pozornice na otvorenom bit će obilježeno i prigodnim kulturnim programom u čast ovih okruglih obljetnica. Nakon izgradnje amfiteatra, uslijedit će i hortikulturno uređenje parka te uvođenje novih sadržaja kojima će se posjetiteljima nastojati približiti zanimljive i biografije i rad znamenitih Klanjčana, otkrivaju iz Grada.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba