Klinci iz DND-a Zabok oduševljavaju svojim street art intervencijama – šahtovi u Zaboku dobili novo ruho

“Naš grad postaje mala oaza ulične umjetnosti”

Objavljeno: 23.09.2021. zagorjeinternational

Članice i članovi Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma DND-a Zabok aktivno sudjeluju u životu svoga grada na razne načine, a jedan od njih je odgoj za volontiranje u sklopu projekta “Prebaci na volontiranje!“, koji DND Zabok provodi već nekoliko godina s ciljem aktiviranja djece u zajednici.
– Male volonterke i volonteri DND-a nisu mirovali niti preko ljeta, štoviše, to je bila idealna prilika za pokretanje novih ideja i volonterskih akcija kako bismo uljepšali naš grad. Ovo je jedan od oblika aktivnog dječjeg sudjelovanja u zajednici. Prije svega, kod djece razvijamo kreativnost i osjećaj da mogu svojim idejama utjecati na promjene u svom okružju, što im daje dodatno samopouzdanje i osjećaj zadovoljstva, sreće i ponosa – rekla je Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok.

“Kutak [od] priča”

Ideja za uličnom umjetnosti ove generacije djece ‘kuhala’ se cijelu godinu, potaknuta prošlogodišnjim predavanjem street art umjetnika Tihomira Krkleca – Afrike te zajedničkog grafitiranja zida. Nakon ovogodišnje uspješno završene volonterske akcije “Kutak [od] priča”, u kojoj su važnu ulogu u uređenju imali upravo članice i članovi DGV-a i DF-a, oni su tijekom ljeta u tom prostoru odlučili ukrasiti i šahtove koji su, smatrala su djeca, nekako nagrđivali taj prostor. Krenulo se u osmišljavanje skica zajedno s voditeljicom likovnih radionica Anom Kaić Lacković, koja je djecu dodatno motivirala na originalne ideje.
– Nakon toga krenulo se u istraživanje drugih dijelova grada Zaboka te su ideje ‘pljuštale’ sa svih strana, a odlučilo se uljepšati šahtove, betonske prepreke te jedan odzračnik koji se nalaze u centru Zaboka, točno ispred Policijske uprave krapinsko – zagorske, koja se također uključila u akciju oko čišćenja i pripreme za oslikavanje. Ovaj put su nam se uz naše forumašice i forumaše, dječje vijećnice i vijećnike DND-a, priključila i ostala zainteresirana djece te naše vrijedne volonterke i volonteri, što dokazuje da zajedničkim snagama možemo puno toga lijepog i pozitivnog učiniti za naš grad i zajednicu – dodala je Borovčak.

Pozitivne reakcije

– Dva budna oka ispred policije prate sve koji prolaze, kompas im pokazuje pravi smjer, dok ih kriška naranče i lubenice podsjeća na dnevnu dozu vitamina, a mala bubamara, pčelica, kornjača i gljiva muhara okružena lišćem, bar na tren, premjeste na neku opuštajuću livadu ili šumu. Na ovaj način grad Zabok postaje mala oaza ulične umjetnosti, a pozitivne reakcije govore u prilog tome da svakako nedostaje ovakvih simpatičnih intervencija koje podižu raspoloženje i uljepšavaju samu vizuru grada – kažu iz DND-a. (ZI)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba