Predstavljen program obilježavanja 30. godišnjice oslobođenja grada Varaždina te Dana branitelja Varaždinske županije

ŽUPAN STRIČAK: Varaždinski dani rata, koji su bili ključna točka ratnih zbivanja 1991., gdje je došlo do prevage na našu stranu, zaslužuju pažnju državne razine

Objavljeno: 17.09.2021. zagorjeinternational

Iduće srijede započinje obilježavanje 30. godišnjice oslobođenja grada Varaždina te Dana branitelja Varaždinske županije.

Ovaj značajan događaj najavili su na konferenciji za medije varaždinski župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Ivo Loborec te upravitelj Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu Vladimir Huzjan.

–  Izuzetno mi je drago što ćemo od iduće srijede, 22. rujna, pa sve do subote imati više događanja na koje pozivam sve Varaždince i žitelje Varaždinske županije da nam se pridruže. U subotu će biti veliki mimohod pa pozivam sve da dođu i povedu svoju djecu jer će moći vidjeti sve naše postrojbe koje su sudjelovale u Domovinskom ratu i izložbu naoružanja u našem gradu – najavio je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj te istaknuo da će jedan od gostiju biti i predsjednik Republike Zoran Milanović.   

Građane je na obilježavanje pozvao i župan Stričak.

– Ljudi s jedne strane daju najgore od sebe, a s druge strane ima onih koji daju najbolje od sebe. Najgore su dali oni koji su napadali našu domovinu, a najbolje oni koji su je branili. Među tim najboljima zasigurno su naši varaždinski branitelji, stoga smatram da 30. obljetnicu treba proslaviti u što svečanijem tonu – rekao je.

Kao svojevrsni uvod u obljetnicu Varaždinskih dana rata i Dana branitelja Varaždinske županije, župan je na svečanoj sjednici Županijske skupštine dodijelio dvije nagrade.

– Sami finiš obilježavanja bit će 22. rujna, kad će se održati znanstveni skup o Varaždinskim danima rata jer Varaždinski dani rata, koji su bili ključna točka ratnih zbivanja 1991., gdje je došlo do prevage na našu stranu, zaslužuju pažnju državne razine – dodao je župan i rekao kako će u subotu, 25. rujna, pripadnici ratnih postrojbi i pripadnici udruga branitelja sudjelovati u mimohodu.  

Upravitelj varaždinskog Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Vladimir Huzjan pobliže je predstavio znanstveno – stručni skup.

– Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i njen znanstveni rad u Varaždinu zajedno s gradom Varaždinom, Varaždinskom županijom, Muzejom grada Varaždina i udrugama proizašlim iz Domovinskog rata Varaždinske županije sljedeću će srijedu, 22. rujna, u 19 sati u Multimedijskoj dvorani Palače Hercer organizirati prigodan znanstveno – stručni skup pod nazivom “30. obljetnica oslobođenja Varaždina – ukupni značaj za domovinski rat”. Znanstvenike interesira koliko Varaždin i oslobođenje Varaždina ’91. godine bilo bitno za Domovinski rat. Zbog toga smo pozvali četiri govornika koji se već duže vrijeme bave znanstvenim radom: Igora Tabaka, Marija Werhasa, Antu Nazora i ratnog premijera Franju Gregurića – rekao je Huzjan.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Ivo Loborec najavio je kako će na Kapucinskome trgu u subotu, 25. rujna, biti i Taktičko-tehnički zbor, odnosno prezentacija naoružanja i opreme Hrvatske vojske, policije i vatrogastva. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba