ZAGORSKI STOŽER: U KZŽ raste broj novozaraženih, a pada interes za cijepljenje

Od deset hospitaliziranih u OB Zabok, samo je jedna osoba cijepljena

Objavljeno: 17.09.2021. Valentina Cigula

Na press konferenciji Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije načelnik Stožera Stjepan Skuliber rekao je da broj oboljelih na 100.000 stanovnika i dalje raste te da ovog tjedna iznosi 121, dok je prije tjedan dana bio 103, a dva tjedna 63.
– Dosad smo u rujnu imali 326 novooboljelih, dok smo u čitavom kolovozu imali 151. Protekli smo tjedan na 18 posto pozitivnih, u ukupnom broju testiranih u Općoj bolnici Zabok imali 155 pozitivnih i 171 negativan nalaz. Taj prosjek u prošlom je tjednu bio 17. Ponovno pozivam na cijepljenje jer, kao što vidimo, brojke rastu, a procijepljenost u našoj županiji nije onakva kakvu smo očekivali – poručio je Skuliber.


O procijepljenosti građana u županiji govorio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislav Jadan.
– S obje doze cijepljeno je 38,6 posto stanovništva, odnosno, 46 posto odraslog stanovništva. U srpnju smo dosegnuli vrhunac zainteresiranosti za cijepljenje, kroz cijeli kolovoz interes je padao, a nastavilo se i u rujnu – kazao je Jadan, dodavši da se građani i dalje mogu cijepiti kod svojih liječnika, ali i u Zavodu za javno zdravstvo KZŽ.
– U prostorijama Zavoda za javno zdravstvo u Zaboku mogu se cijepiti od ponedjeljka do subote, bez prethodnog naručivanja i najave, no budući da su brojke novooboljelih počele rasti, u Zavodu se ponovno, nažalost, moramo početi više baviti traženjem i kontaktiranjem zaraženih osoba, tako da od idućeg ponedjeljka, radno vrijeme kad se građani kod nas mogu cijepiti, bit će od 8 do 11 sati. Ljudi, odlučite se, dođite i zaštitite sebe i svoje bližnje – kazao je Jadan.

Teži slučajevi

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina istaknuo je da bi ovaj val zaraze mogao biti drugačiji od drugih te da smatraju da će biti težih slučajeva na respiratoru.


– Trenutno imamo troje pacijenata na respiratoru, jednog smo skinuli, on je na ‘high flowu’, šest je pacijenata je na odjelu kojeg smo otvorili u petak, a četvero je na intenzivnoj. Zapravo brojka od deset hospitaliziranih je začuđujuće mala, s obzirom na broj zaraženih, no svi su pacijenti teži. Ako se ljudi neće cijepiti, taj će se broj povećavati – rekao je Vančina, dodavši da je od deset hospitaliziranih pacijenata, samo jedan cijepljen.
– Radi se o kroničnom bolesniku koji ima lakše simptome – otkrio je Vančina.
Ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan kazala je da od samog početka liječnici obiteljske medicine, kako domski, tako i privatni, kontinuirano sudjeluju u cijepljenju svojih osiguranika.

70 posto

– Liječnici obiteljske medicine cijepili su 60 do 70 posto svojih pacijenata koji su bili zainteresirani za cijepljenje. Zahvaljujem svim liječnicima obiteljske medicine na požrtvovnosti, odanosti i radu jer uz sav posao koji imaju, kontinuirano cijepe naše pacijente. U sklopu Doma zdravlja, imamo mobilni palijativni tim, preko kojeg su cijepljeni svi zdravstveni djelatnici Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije, kućna njega i svi privatnici, dakle koncesionari, liječnici obiteljske medicine, ukupno 342 zdravstvena djelatnika, od čega se prvom i drugom dozom u Domu zdravlja cijepilo oko 70 posto liječnika. Nismo imali punktove cijepljenja, ali smo u svibnju, zbog zainteresiranosti građana imali dva punkta, dvije subote, gdje smo cijeli 1790 građana. Mobilni palijativni tim cijepio je i 69 učitelja koji rade na području županije, ali ne žive na području županije. Naše patronažne sestre su i sada kontinuirano obavještavale naše pacijente da dođu na cijepljenje, posjećivale ih i sudjelovale u samom procesu cijepljenja, bez obzira što je od 1. rujna dobiven iz Ministarstva zdravstva zadatak da jednom tjedno obavještavamo koje smo pacijente obišli i koliko se tih naših građana cijepilo – rekla je Dogan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba