Sutra kreće prvi digitalni popis stanovništva u RH

Preko sustava e-Građani možete samostalno popisati sve članove svoga kućanstva, važno je jedino da sačuvate kontrolnu šifru

Objavljeno: 12.09.2021. zagorjeinternational

Od ponedjeljka u Hrvatskoj započinje prvi digitalni popis stanovništva, kućanstava i stanova. Podsjetimo, Državni zavod za statistiku će popis stanovništva provoditi od 13. rujna do 17. listopada, a proces će imati dvije faze i moći će se obaviti na dva načina. Građani će tako moći sami izabrati način popisivanja, a putem sustava e-Građani, u prvoj fazi građanima je omogućeno samopopisivanje.

Dvije faze

Faza samopopisivanja kroz sustav e-Građani trajat će od 13. do 26. rujna, a druga faza trajat će od 27. rujna do 17. listopada, kada popisivači izlaze na teren, navode iz Zavoda.
Građani se pozivaju da se što više samostalno popišu u prvoj fazi kroz sustav e-Građani.
U tom razdoblju imat će priliku samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva, kad njima to najviše odgovara. Dovoljan je jedan član kućanstva s vjerodajnicom kako bi popisao svoje kućanstvo i sve njegove članove.

U statističke svrhe

Nakon ispunjavanja popisnog upitnika i uspješnog zaključavanja i slanja e-popisnice, ispitanik će dobiti jedinstvenu kontrolnu šifru generiranu u trenutku predaje e-popisnice, a koja je dokaz uspješno provedenog samopopisivanja. Kontrolnu šifru treba zapisati na papir, fotografirati ili isprintati i sačuvati do druge faze Popisa (terenskog popisivanja), kako bi ispitanik kontrolnu šifru dao popisivaču zbog kontrole obuhvata popisivanja, pojašnjavaju iz DZS-a.
Svoje starije bližnje moći ćete popisati čak i ako žive u drugom kućanstvu s njihovom vjerodajnicom, naglašavaju iz DZS-a. Pravilo kod e-popisivanja jest da se s jednom vjerodajnicom popisuje jedno kućanstvo.
Prema Zakonu o službenoj statistici, svi podaci prikupljeni u popisu stanovništva tajni su i upotrebljavat će se isključivo u statističke svrhe, drugim riječima, Popis nije osnova za ostvarivanje bilo kakvih prava ili obveza, stoji u priopćenju Državnog zavoda za statistiku. (ZI)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter