DRUGA VEČER FESTIVALA KAJKAVSKIH POPEVKI: Veliko finale Tjedna kajkavske kulture nije propustio ni premijer Andrej Plenković

“Vaš Gospodarski zbor pokazuje snagu i žilavost malih gospodarstvenika, a ova festivalska večer prigoda je da svi zajedno uživamo u kulturi sjeverozapada Hrvatske“

Objavljeno: 11.09.2021. zagorjeinternational

Veliku završnicu Tjedna kajkavske kulture nije propustio ni predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, koji je večeras stigao u Krapinu. Najprije je obišao Muzej krapinskih neandertalaca, gdje je otvorena izložba “Pola stoljeća muzeja na Hušnjakovu”, a ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ondje je predstavila program ovogodišnjih Dana europske baštine. Premijer se potom uputio u obilazak 29. Zagorskog gospodarskog zbora, a večer će zaključiti uživanjem u glazbi na 56. izdanju Festivala kajkavskih popevki, koji je upravo u tijeku.

21 nova skladba

– Veliko mi je zadovoljstvo biti još jednom u Krapini, zahvaljujem na gostoprimstvu županu, gradonačelniku i organizatorima Tjedna kajkavske kulture, vrlo bogatoga tjedna koji evocira našu baštinu, kulturu i identitet. Ova današnja Večer novih popevki prigoda je da svi zajedno uživamo u pjesmama i našem kaju, kulturi Hrvatskog zagorja i sjeverozapada Hrvatske. Također mi je drago da smo unatoč okolnostima epidemije uspjeli danas razgledati i 29. Zagorski gospodarski zbor, koji pokazuje snagu i žilavost malih gospodarstvenika i obrtnika i to iz čak sedam županija. Vlada će, kao i do sada, nastaviti podupirati sve aktivnosti za boljitak života naših građana ovdje u Hrvatskom zagorju. Drago mi je i što smo posjetili Muzej krapinskih neandertalaca, lokalitet Hušnjakovo, koji je jedno predivno bogatstvo i drago mi je što brojni mladi kroz svoj školski program dolaze u muzej, da je on posjećen, da je broj posjetitelja veći nego prije epidemije i vjerujem da će on postati nezaobilazna točka u obilascima Hrvatske sviju onih koji žele znati više o povijesti i kulturi, ne samo našoj, nego i svjetskoj – rekao je Plenković prije ulaska u Festivalsku dvoranu, gdje će večeras biti izvedena 21 nova skladba.

Uz premijera, na festivalu su i ministrica Obuljen Koržinek te ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Nastupaju Rajko Suhodolčan, Željko Grozaj i ŽVA “Ive“, Marko Škugor, Aurelija i Antun Stašić, Dolores, Gabriela Hrženjak i Kirjales, Danijela Pintarić, Kvartet Gubec, Hrvoje Hegedušić, Barbara Suhodolčan, Ana Uršula Najev i Filip Hozjak, Gordana Ivanjek Tušek, Adam Končić, Dušan Bućan, Robert Svetlačić i Ilirci, Roko Vušković, Tanja Mršić i Vokalni ansambl “Viline“, Zdenka Kovačiček i Greenhouse Blues Band, Tena Vodopija, Mirko Švenda Žiga te Ivan Benc i Ilirci.

Program u MKN-u

A prije festivala, kao što je već spomenuto, u MKN-u je otvorena prigodna izložba povodom pet desetljeća muzejske djelatnosti, a predstavljen je i program ovogodišnjih Dana europske baštine, koji će se obilježiti diljem Hrvatske.

– Rujan je mjesec europske baštine, a sve je to povezano i s našom Godinom čitanja. Ovdje je danas obilježena i zaista velika obljetnica kontinuirane muzejske djelatnosti. Ovo je jedan od najposjećenijih hrvatskih muzeja, lokalitet prepoznat diljem svijeta. Upravo zato smo željeli ovogodišnju tiskovnu konferenciju vezanu uz početak Dana europske baštine, upriličiti baš ovdje. A u sklopu “Dana europske baštine“ bit će organizirano više od stotinu događanja diljem Hrvatske, koji će se u sljedećih nekoliko tjedana odvijati u našim muzejima, ali i u drugim baštinskim organizacijama. Kao što je i uobičajeno, uključit će se škole i različiti predavači. Nadam se da će i mediji pratiti ta događanja, da će biti interesa i da će naši građani opet kroz Dan europske baštine imati priliku naučiti nešto novo o bogatoj kulturnoj baštini koju čuvamo – rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol je pak dodao da mu je veoma drago što je Ministarstvo odlučilo upravo u Krapini održati ovu press konferenciju.

– Moram istaknuti da, što se tiče Dana europske baštine, obilježavanja i rada na toj manifestaciji, krapinski muzej već šestu godinu u tome uspješno sudjeluje. Smatram da je ta manifestacija pun pogodak, a tome u prilog govore i podaci da je u tih šest godina na različitim programima sudjelovalo gotovo 5000 posjetitelja. Bile su organizirane radionice i stručna vodstva kroz stalni postav te predavanja. Zaista smo uključeni u sve sfere djelatnosti pa, osim krapinskog muzeja, intenzivno u tome godinama sudjeluju i ostale ustrojbene jedinice Muzeja Hrvatskog zagorja, Galerija Antuna Augustinčića i Dvor Veliki Tabor, svatko sa svojim prigodnim temama – istaknuo je Sabol. (jj, kr)  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter