MAJKA I KĆI PRVI PUTA ZAJEDNO NA KRAPINSKOJ POZORNICI: Iva i Ella Ranogajec Inkret prve večeri Festivala kajkavskih popevki izvele su skladbu "Naši zvoni navek zvone"

MAMA IVA: Bio mi je to najposebniji nastup u Krapini u proteklih 20 godina, pun emocija. KĆI ELLA: Vidim se na ovoj pozornici i dalje

Objavljeno: 11.09.2021. Valentina Cigula

Krapinski Tjedan kajkavske kulture jedan je od najznačajnijih i najprepoznatljivijih događaja u Zagorju i to se zna već dugi niz godina, točnije 56, jer upravo toliko traje tradicija njegova održavanja svake godine na početku rujna. A svakom glazbeniku, posebno Zagorcu, posebna je čast nastupiti na Festivalu kajkavskih popevki, jednom od najstarijih hrvatskih glazbenih festivala, koji se održava kao kruna cijelog tjedna. Uvertira za večer novih kajkavskih popevki, koji se održava u subotu, je retrospektivni koncert “Popevke zanavek“, koji se održava u petak, a na kojem su ove godine, uz mnogobrojne poznate glazbenike, po prvi puta zajedno nastupile poznata zagorska glazbenica Iva Ranogajec Inkret i njezina kći Ella.
Možemo reći da je za Ellu ove godine rujan doista poseban jer, osim što je po prvi puta na “velikoj” pozornici krapinskog festivala zapjevala s mamom, započela je i novo poglavlje u životu – upisom u jezičnu gimnaziju postala je srednjoškolka. Stoga smo je upitali kako joj se sviđa srednja škola i nova sredina. Ella, koja od malih nogu pokazuje veliku hrabrost i izdržljivost, s obzirom na to da joj je prilikom rođenja dijagnosticirana rijetka bolest  zbog koje su joj liječnici prognozirali da neće moći pisati, a ona to danas ipak, uz jako puno truda, uspijeva, odgovora kako je zadovoljna i da joj se sve sviđa.
Zanimalo nas je i kako su izgledali njezini glazbeni počeci, s obzirom na to da je na “Malom kaju”, dječjem festivalu kajkavskih popevki, prisutna već više godina.
– U jednu ruku, naravno da me glazbi privuklo to što mi se mama bavi glazbom, ali i cijela obitelj je glazbena, pa sam, eto, i ja odlučila krenuti tim stopama. Moj prvi javni nastup bio je još u osnovnoj školi, na priredbi. Tada sam imala tremu, no svaki sljedeći put, ona je sve manja i manja – kaže nam Ella.
Otkrila nam je i da najviše voli slušati pop glazbu, a malo smo se dotakli i kajkavskih popevki.

Glazbenica u budućnosti

– Najdraža pjesma izvedena na krapinskom Festivaju mi je jedna novija skladba, “Na Trškom vrhu“. Osobno sam je izvodila, tako da mogu reći da mi je ona nekako najdraža, a nastup na krapinskom Festivalu znači mi jako puno, ipak je to moj rodni grad, pjevam pred domaćom publikom, a ugođaj je jako lijep – ističe naša sugovornica, koja otkriva da se u budućnosti vidi kao glazbenica te da ima želju i dalje nastupati na Festivalu kajkavskih popevki.
A Ellina mama Iva, koja bi se već mogla nazvati “veterankom” krapinskog Festivala, otkila nam je da joj je ovogodišnji nastup ipak posebno drag.
– Ova je godina najposebnija dosad. U glazbi sam od malih nogu, od 1998. godine, kad sam krenula s “Malim kajem”, nakon toga “Prvi glas Zagorja”, gdje sam pobijedila i stekla pravo nastupa na krapinskom Festivalu i tu sam već 20 godina, ali petak je bio poseban dan jer sam prvi puta na krapinskom Festivalu nastupila s Ellom. Pune smo emocija i jedva smo čekale nastup – istaknula je Iva, koju smo upitali i kako ona kao roditelj koji zna koliko je teško zapravo biti glazbenik, gleda na to što je i Ella odlučila krenuti njenim stopama.

Veliki pozitivac

– Naravno da mi je drago, nikad je nisam forsirala, sama je izrazila želju i krenula već u prvom razredu osnovne škole. Svi smo doma glazbenici, pjevamo i sviramo, svatko od nas ima neki svoj put i naravno da mi je bilo drago, a najviše mi je drago što voli kajkavsku popevku. Pjeva i stranu glazbu, ali i kod kuće voli zapjevati domaću kajkavsku popevku, kao i na koncertima – ističe Iva, pa dodaje i da je Elli pjevanje puno pomoglo u prihvaćanju bolesti jer joj je glazba pomogla da se ostvari.
– Svoju je dijagnozu od prvog dana jako dobro prihvatila, kao i cijela obitelj i prijatelji, koji znaju da je ona jako veliki pozitivac, a glazba je donijela nešto još jače, da se na tom putu ostvari. Jako smo aktivne u Savezu za rijetke bolesti, puno s njima surađujemo, a Ella je i dosta pjevala za njih. Drago mi je što je pokazala da je, unatoč preprekama koje ta dijagnoza može nositi sa sobom, samo nebo granica, da idemo iz dana u dan prema naprijed i to je najvažnije – zaključuje ponosna mama Iva, pa dodaje da je Ella zaista najbolje dijete na svijetu, uporno te da i ona svakog dana “raste” s njom, a njihovu je obitelj obogatila na brojne načine.
Ella i Iva zajedno su otpjevale skladbu “Naši zvoni navek zvone” iz 1991. godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba