"NE MOŽEMO BITI TAOCI NECIJEPLJENIH": Ministar zdravstva Beroš najavio je novu mjeru za svoj resor, ravnatelj HZJZ-a Capak najavio je cijepljenje trećom dozom Pfizerovog cjepiva

Zdravstveni djelatnici neće moći ući u svoje ustanove bez Covid potvrda. Mjera na snazi već od idućeg tjedna?

Objavljeno: 10.09.2021. zagorjeinternational

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj se pogoršala, na najnovijoj karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska je u crvenom.

Da će se cijela Hrvatska zacrveniti na korona karti, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš na pressici Nacionalnog stožera, bilo je očekivano, ali je, naglasio je, potpuno nepotrebno. 

– Izlaz imamo – povećanje broja cijepljenih. Budimo svjesni mogućnosti da se svi razbolimo. I tako neki stručnjaci govore da ćemo svi kad tad doći u dodir s virusom. Dovoljan je jedan odlazak na cijepno mjesto i mi ćemo, karikirano, time platiti životno osiguranje. Sačuvat ćemo svoj život –  istaknuo je Beroš.

 Ključ uspjeha je u rukama necijepljenih, naglasio je.

– O njima ovisi hoće li svi ovi dosadašnji napori pasti u vodu ili će biti pozitivni. Ako ne vjerujete meni, znanosti, Vladi, Stožeru, vjerujte matematici. Brojevi govore sve. Preko 81 posto novozaraženih su necijepljeni. U KBC-u Split preko 93 posto hospitaliziranih su necijepljenih. Na respiratoru preko 90 posto, ponegdje i 94 posto – naglasio je Beroš dodavši kako je strpljenje svima pri kraju. 

– Ne možemo biti taoci necijepljenih – poručio je.

Više elemenata

Stoga je, zbog trenutne epidemiološke situacije najavio uvođenje COVID potvrda u zdravstveni sustav. 

– Svjesni da jedino zdravo i sigurno zdravstvo može pružati adekvatnu ulogu i liječiti naše bolesnike. Svjesni smo i naše odgovornosti. Stoga je u pripremi nekoliko odluka i one će uskoro stupiti na snagu. Tu je sad više elemenata, djelatnici, bolesnici, posjete… Ima tu još elemenata, opskrba bolnica. Mi smo krenuli od zdravstvenih djelatnika. Za pacijente već postoje propisi koji reguliraju njihov ulaz u zdravstveni ulaz i to ne bismo širili u ovom trenutku, da im ne bismo ograničili dostupnost zdravstvene zaštite. Kao ministar želim omogućiti svakom bolesniku da se osjeća sigurno i smanjiti mogućnost njegove zaraze u zdravstvenom sustavu.  Zdravstvo kao primjer svima ostalima uvest će potvrde. Treba težiti tome da upotreba bude toliko sigurna da onda se mogu regulirati posjete bolnicama i ostalo – kazao je Beroš.

Naglasio je da je trenutno epidemiološki trenutak takav da se mora intervenirati u zdravstveni sustav.

Upitan da li to znači da zdravstveno osoblje neće moći doći na posao bez COVID potvrde, Beroš je poručio kako to znači baš to.

– Uz cijepljenje i preboljenje, kao treća mogućnost postoji testiranje najmanje jednom tjedno. Kad donesemo odluku, a nadam se da će to biti uskoro, dat ćemo si jedno kraće vrijeme da pripremimo sve druge preduvjete potrebne za implementaciju ove mjere. Jer, kad sagledate, koliko je samo antigenskih testova potrebno nabaviti, to su znatne količine – poručio je. 

Neslužbeno se doznaje da bi se mjera COVID potvrda među zdravstvenim djelatnicima mogla uvesti već od idućeg tjedna.

Upitan tko će plaćati testiranja zdravstvenih djelatnika koji nisu cijepljeni, ministar Beroš je poručio kako će to najprije biti besplatno. 

– No, nakon toga, ovisno o epidemiološkoj situaciji i kretanju odnosa cijepljenih i necijepljenih te mnogim drugim parametrima, ono će se i plaćati – istaknuo je.

Na pitanje hoće li se COVID potvrde uvoditi i za druge ustanove, kao primjerice i u trgovačkim centrima, Beroš je istaknuo kako na Vladi svakodnevno razgovaraju o tome. 

– Jasno je da razmišljamo i o drugim resorima. Apsolutno sam suglasan da je resor socijalne skrbi također jedan od onih koji bi morali implementirati ovakav način povećanja sigurnosti pružanja svojih usluga. Ali i šire, što će ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Ova odluka, koliko god bila politička, mora biti utemeljena i na struci. Prema tome, struka je ta koja će nam za sve drugo, tipa trgovačkih centara, definirati one elemente koji pružaju najveći stupanj sigurnosti – istaknuo je Beroš. 

Što se tiče docjepljivanja trećom dozom, ravnatelj HZJZ- a Krunoslav Capak je istaknuo kako EMA donosi visoku razinu sigurnosti da je cjepivo učinkovito i da je sigurna primjena treće doze. 

– I oni koji su odlučili da će krenuti s tim, odlučili su malo pričekati nakon što su saznali da je Pfizer predao zahtjev EMA-i za odobrenje booster doze. Tako da mi u ovom trenutku mislimo da trebamo pričekati odobrenje EMA-e, imamo neke garancije da će to biti napravljeno najbrže što se može, već u idućih 10 dana. Pa ćemo znati puno više o tome – rekao je Capak. 

Trenutno, naglasio je, samo Pfizer registrira tu treću dozu. 

Popis stanovništva

– Ako ćemo slijediti taj princip, onda će se moći samo Pfizerom docjepljivati. Inače i druge zemlje su krenule u miješanje cjepiva, da se nakon vektorskog aplicira kao treća doza mRNA cjepivo i mislim da će to i biti pravilo. Ali pričekajmo evaluaciju EMA-e – rekao je dodavši kako je HZJZ pripremio dokument u kojem su razradili prioritetne skupine za primanje treće doze. 

– Radi se o imunokompromitiranima, starijim osobama i onima koji su u svakodnevnom kontaktu s virusom u zdravstvenoj i socijalnoj skrbi. Nakon određenog vremena, mi smo predložili osam mjeseci nakon druge doze, ali više ćemo znati kad EMA obavi evaluaciju, će to biti moguće i za svakog tko želi – rekao je.

Od ponedjeljka kreće popisivanje stanovništva, ali popisivači neće morati imati COVID potvrde za ući u domove građana. Capak ističe da su oni predlagali da popisivači budu cijepljeni. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba