U sklopu Dječjeg dana u Krapini, Škola stranih jezika "Versus" uručila je diplome polaznicima koji su uspješno položili međunarodno priznati ispit Cambridge University

“Neki naši osmaši već sada imaju znanje za višu razinu mature – njima u srednjoj školi ostaje jedino položiti C1, što je uvjet za studiranje bilo gdje u inozemstvu”

Objavljeno: 10.09.2021. Valentina Cigula

U sklopu Tjedna kajkavske kulture, u četvrtak je tradicionalno održan Dječji dan, na kojem je, sa svojim radionicama, sudjelovala i Škola stranih jezika “Versus“, koja je s radom započela 1991. godine, kao jedna od prvih takvih ustanova na području Hrvatske.
– Dugi niz godina sudjelujemo na Dječjem danu s nekom od svojih radionica, kojima promoviramo značaj učenja stranih jezika. Ove godine je to bila jedna “art” radionica o talijanskom slikaru Arcimboldou koji je, da bi radio portrete po godišnjim dobima, upotrebljavao različite predmete oko sebe, lišće i slično, pa su tako i naša djeca nešto potražila ovdje u okolici, nešto smo mi donijeli i napravili su jesen. Zato se radionica i zove “Arcimboldo u parku, Arcimboldo u jesen“. S time da kad radite ovakve radionice, ide i ponavljanje vokabulara engleskog, dakle, nije da je radionica samo “art”, nego je i jezična. Također smo ovdje izložili i dva plakata na kojima bivši polaznici Versusa, jer mi ove godine slavimo 30 godina, mogu pronaći sami sebe. Dakle, neki od prije 20 godina, neki od prije 25 godina, koji su bivši polaznici, još u onoj dječjoj dobi. To je onaj sistem “Gdje je Jura”, poznata tražilica gdje je Jura imao prugastu majicu i trebalo ga je naći. Imamo i mi Juru, ali istovremeno možete i sebe naći – kazala je Krajačić.

Licencirani ispitivači

Nakon održanih radionica, uručene su i diplome polaznicima koji su polagali međunarodno priznati ispit Cambridge University različitih razina.
– Ispit su polagala djeca od “young learners” do otprilike učenika osmog razreda, koji su polagali “PET”, dakle, polagali su razinu B1, a dobili su diplome B2 jer su pokazali izvanredno znanje. Nekima fali samo jedan bod ili dva, znači, oni već sada, u osmom razredu, imaju znanje B2, što je viši nivo mature. Njima u srednjoj školi ostaje “masterirati” to znanje i položiti C1, što je uvjet za studiranje bilo gdje u inozemstvu. Mlađi, djeca od četvrtog razreda nadalje, polagali su “young learners”, koji se dijeli na “starters”, “movers”, i “flyers” i to su ispiti koji im daju priliku da testiraju ne svoje znanje koje su stekli preko programa u školi, preko Versusa, preko crtića, igrica, nego sve njihovo znanje na jedan drugi način. Ispitivači su licencirani od strane Cambridge Universityja, ispiti se također ispravljaju u Cambridgeu i od njih nam onda dolazi diploma – pojasnila je Vesna Krajačić, osnivačica i voditeljica Škole.
Koliko im znače diplome te kakvo im iskustvo pruža Škola stranih jezika “Versus“, otkrile su nam 12-godišnje polaznice Veronika i Aurora.

–  U Versusu je jako zabavno, tu sam već šest godina, svi učitelji su jako dobri i kreativni. Uvijek nas potiču da radimo što više stvari i učimo što više jezika – otkrila je Veronika.


Aurora Krstić je također dodala da voli pohađati “Versus”.
– Učitelji su zabavni i potiču nas na rad. Puno se igramo i učimo kroz igru. Dobila sam diplomu za jedan ispit koji smo pisali u šestom mjesecu. Tamo smo provjerili znanje i sve sam napisala točno. Na Dječjem danu sudjelovala sam u radionici s origamijem i izradila sam ždrala – rekla je nam je ova dvanaestogodišnjakinja.

Osam godina

Karla Poslončec “Versus” pohađa već osam godina, od kad je krenula u vrtić.
– U Versusu mi je jako zabavno i učitelji su jako dragi. U sklopu Dječjeg dana sudjelovala sam na radionicama, pozdravila učitelje, probala streljaštvo i zabavljala se s prijateljima – kazala nam je Karla.


Ana Uroić-Varga je pak istaknula da su im u stjecanju diplome najviše pomogli učitelji iz “Versusa”, koji ih motiviraju, te se nada da će i ona sama jednog dana biti poput njih.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba