Održan sastanak međimurskog župana i (grado)načelnika s glavnim državnim inspektorom na temu bespravne gradnje na području romskih naselja

“Predat ćemo popis svih ilegalnih objekata građevinskoj inspekciji Državnog inspektorata u svrhu rješavanja problema“

Objavljeno: 08.09.2021. zagorjeinternational

Nakon održane sjednice Vijeća za prevenciju Međimurske županije, na kojoj je ilegalna gradnja na području romskih naselja detektirana kao jedan od najvećih dugogodišnjih problema s kojima se suočavaju pojedine jedinice lokalne samouprave, međimurski župan Matija Posavec održao je radni sastanak s glavnim državnim inspektorom Andrijom Mikulićem, načelnikom Policijske uprave međimurske Ivanom Sokačem te predstavnicima gradova i općina u čijem su sastavu romska naselja.

Opterećenje proračuna

Mikuliću je ovo je drugi posjet Međimurju posljednjih tjedan dana, a na odazivu radnom sastanku zahvalio mu je župan Posavec, koji je istaknuo da je Državni inspektorat jedna od prvih državnih institucija koja je posljednjih tjedana vrlo konkretnim potezima i prijedlozima pokazala želju i volju za rješavanjem teškoća na dobrobit građana Međimurja.

Navedeni problem dodatno opterećuje proračune jedinica lokalnih samouprava, budući da neke od njih nekoliko puta godišnje moraju mijenjati svoje prostorne planove, a istovremeno otežava ili u potpunosti onemogućuju širenje gospodarskih zona jer se na njima grade ilegalne kuće.

– Problem postoji i želimo sinergijski s jedinicama regionalne i lokalne samouprave naći rješenje. Građevinska inspekcija iz svoje nadležnosti maksimalno će se angažirati, dostupni smo 24 sata, osigurat ćemo dovoljan broj građevinskih inspektora u Međimurju i vjerujem da ćemo u konačnici doći do pozitivnih pomaka – poručio je Mikulić.

Ostale institucije

Konkretne izazove s kojima se suočavaju u svojim općinama, iznijeli su gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnik Pribislavca Matija Ladić, načelnik Nedelišća Nikola Novak, načelnik Goričana Emanuel Sinković, načelnik Podturena Perica Hajdarović, načelnik Male Subotice Valentino Škvorc, načelnik Domašinca Mario Tomašek, predstavnici općina Orehovica i Kotoriba te predstavnici građanske inicijative “Želim normalan život“. Nakon opsežnog radnog sastanka, zaključeno je da će gradovi i općine sastaviti popis svih ilegalnih objekata na svom području i prikupljenu dokumentaciju predati Državnom inspektoratu, koji će postupati sukladno svojoj nadležnost i uhvatiti se u koštac s problemom, pri čemu je istaknuta važnost zajedničkog pristupa i podrške sustava. Također, dogovoreno je da će se u rješavanje ovog problema uključiti i ostale nadležne institucije, budući da je spomenuto da se objekti grade i na zemljištu koje je u vlasništvu države, ali i na privatnim zemljištima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba