Krapinsko – zagorski župan donio je odluku o sufinanciranju troškova prijevoza redovitih učenika srednjih škola

Pravo na sufinanciranje troškova prijevoza imaju srednjoškolci koji do škole putuju pet i više kilometara

Objavljeno: 07.09.2021. zagorjeinternational

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar donio je odluku o sufinanciranju troškova prijevoza redovitih učenika srednjih škola u školskoj godini 2021./2022.

Temeljem Odluke, sufinancira se javni linijski prijevoz u cestovnom i željezničkom prometu, a iznimno i drugi oblik prijevoza, na područjima gdje nema odgovarajućeg javnog prijevoza, koji se obavlja od adrese u mjestu prebivališta, odnosno boravišta učenika do adrese u mjestu škole.

Po zonama

Pravo na sufinanciranje troškova prijevoza imaju učenici srednjih škola koji ispunjavaju sljedeće uvjete: da je njihovo prebivalište ili boravište na području Krapinsko – zagorske županije, da su redovno upisani u srednju školu na području Republike Hrvatske, da udaljenost od adrese u mjestu njihova prebivališta, odnosno boravišta do adrese u mjestu škole iznosi pet i više kilometara, da svakodnevno putuju od adrese u mjestu prebivališta do adrese u mjestu škole ili na redovitu učeničku praksu, sredstvima javnog linijskog prijevoza (autobus i vlak), a iznimno drugim oblikom prijevoza, na područjima gdje nema odgovarajućeg javnog prijevoza.

Sufinanciranje troškova prijevoza učenika utvrđuje se kod javnog linijskog autobusnog prijevoza  s određenim iznosom prema određenoj zoni – I. zona do 10 kilometara sa 69 kuna; II. zona od 10,01 do 20 kilometara s 99 kuna; III. zona od 20,01 do 30 kilometara  sa 122 kune, IV. zona od 30,01 do 40 kilometara sa 145 kuna, V. zona od 40,01 do 50 kilometara sa 168 kuna te VI. zona od 50,01 i više kilometara sa 198 kuna. Kod željezničkog prijevoza sufinanciranje se određuje po jedinstvenoj željezničkoj tarifi 12,5 posto cijene mjesečne učeničke karte, a kod drugog oblika prijevoza, što uključuje i učenike kojima je mjesto prebivališta od mjesta školovanja udaljeno preko pet kilometara te nemaju mogućnost korištenja javnog linijskog prijevoza, pa ih u školu voze roditelj/skrbnik, stalnim mjesečnim iznosom za vrijeme pohađanja nastave i/ili stručne prakse, u odnosu na udaljenost na kojoj se taj oblik prijevoza odvija i to:  I. zona – 5-10 kilometara, subvencija  je 360 kuna;  II. zona: 10,1 – 20 kilometara, subvencija je 480 kuna;  III. zona: 20,1 i više kilometara, subvencija je 600 kuna. Ako roditelj/staratelj/skrbnik istim autom u isto vrijeme i na istoj relaciji prevozi dva ili više učenika, ima pravo na naknadu samo za jednog učenika. Zahtjev za tu subvenciju podnosi roditelj/ staratelj/ skrbnik te se realizacija te subvencije regulira posebnim ugovorom.

Pri kupnji karte

Sufinanciranje troškova prijevoza temeljem ove Odluke ostvaruje učenik pri kupnji mjesečne učeničke karte kod javnog prijevoznika ili uz poseban zahtjev kod drugog oblika prijevoza. Odluka se primjenjuje od 6. rujna 2021.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter