Sutra počinje nova školska godina, koja sa sobom donosi i neke novitete

Uvode se nacionalni ispiti za učenike petih i osmih razreda te probni ispiti državne mature koji će se pisati tijekom nastave

Objavljeno: 05.09.2021. zagorjeinternational

Probni ispiti državne mature koje će nova generacija maturanata pisati tijekom nastave, uvođenje nacionalnog ispita za učenike petih i osmih razreda u osamdeset osnovnih škola Hrvatske, završno uvođenje izmijenjenih kurikuluma u četvrte i osme razrede osnovnih, kao i u završne, četvrte razrede srednjih škola – to su najveće novosti koje čekaju učenike u novoj školskoj godini 2021./2022., koja počinje u ponedjeljak, piše Večernji list.

Riječ je o trećoj školskoj pandemijskoj školskoj godini, koja započinje fizičkom nastavom za sve učenike, na kojoj će se inzistirati što je to više moguće do njezinog kraja 21. lipnja 2022. godine.

Uvode se probni ispiti državne mature iz svih predmeta koje učenici mogu prijaviti, a koje svi nastavnici mogu koristiti. Svaki će nastavnik moći samostalno donijeti odluku o tome hoće li određeni probni ispit državne mature primijeniti u cijelosti ili će ga provoditi u više navrata. Probnim ispitima želi se maturantima olakšati prilagodbu jer ova generacija maturu piše prema novim ispitnim katalozima koji su već pripremljeni tako da su usklađeni s predmetnim kurikulumima jer na ovu državnu maturu izlaze učenici koji su bili u eksperimentalnome programu “Škole za život“, kao i oni koji su se u kurikulumski pristup uključili godinu dana kasnije. Ti se probni ispiti državne mature neće ocjenjivati na način da njihov rezultat utječe na zaključnu ucjenu učenika niti se upisuju u imenik.

Učenike koji sada kreću u peti razred, u listopadu će dočekati nacionalni ispiti, a učenike koji kreću u osmi razred, nacionalnim ispitima će pristupiti u svibnju. Kako tek počinje primjena nacionalnih ispita u našem školskom sustavu, njima neće pristupiti svi peti i osmi razredi, već učenici tih razreda u ukupno izabranih osamdesetak škola. Tako će ovogodišnji učenici petih razreda na nacionalnim ispitima provjeravati znanje iz hrvatskog jezika, matematike, prirode i društva koje su morali usvojiti u četvrtom razredu osnovne škole, dok će osmaši nacionalne ispite pisati iz hrvatskog, matematike, biologije, kemije i fizike, koji će obuhvaćati cjelokupno gradivo naučeno u osnovnoj školi. Po rezultatima tih ispita će se točno znati kakvo je predznanje učenika koji je krenuo u peti razred te koliko je do kraja osnovne škole napredovao.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba