Na press konferenciji Stožera ministar Beroš poslao poruku antivakserima, a Capak najavio:

“Hrvatska uskoro kreće s trećom dozom cijepljenja, a prvi koji će je dobiti su imunokompromitirani građani”

Objavljeno: 03.09.2021. zagorjeinternational

Broj novozaraženih koronavirusom danas je najveći u ovom tjednu. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na press konferenciji Stožera civilne zaštite osvrnuo se na izraelsku studiju vezanu uz treću dozu cijepljenja.

– Na razini Europe se govori o potrebi uvođenja treće doze nakon potpunog cijepljenja, a jedan od doprinosa našem znanju po tom pitanju je izraelska studija koja je završena prije nekoliko dana. Kod njih je četvrti val jako buknuo, a jedna su od najcijepljenijih nacija u svijetu. Oni su dosta rano krenuli s tim, pa su imali priliku pratiti razinu antitijela po dobnim skupinama. Razina antitijela je dosta padala, pa su krenuli s trećom dozom i prva su zemlja koja je to uvela. Dosad su cijepili više od dva milijuna ljudi s trećom dozom. Nakon treće doze, već nakon dva do tri tjedna razina antitijela vrlo brzo raste i zaštita od oboljevanja od bolesti COVID-19 smanjuje se za 11 puta – rekao je Capak i dodao da nema straha od nuspojava nakon treće doze.

Capak je, piše 24 sata, rekao da je ECDC objavio da upotreba treće doze nije upitna i da će do nje doći, samo je pitanje kad. Osam zemalja je uvelo treću dozu, pod različitim uvjetima.

Dodao je i da Hrvatska sigurno kreće s trećom dozom, a prvi koji će je dobiti su imunokompromitirani građani. Nije rekao datum, ali je istaknuo da će to biti vrlo brzo.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, iznijela je rezultate istraživanja kojim se pratila razina antitijela u krvi cijepljenih djelatnika u toj bolnici. 

– Podijelili smo naše ispitanike u različite skupine, oni koji nisu preboljeli i oni koji su bili u samoizolaciji, one koji su preboljeli COVID prije cijepljenja, poslije cijepljenja i između cijepljenja. Nakon druge doze cjepiva, kada je kod zaposlenika zabilježen značajan porast antitijela, prati se značajan pad titra tri do šest mjeseci nakon druge doze cjepiva i to je ono što je pokazala i izraelska studija. Razina antitijela nakon druge doze samo je neznatna u odnosu na razinu antitijela i titra nakon prve. Djelatnici koji su preboljeli COVID, imaju pad titra kao i cijepljeni nakon druge doze – istaknula je Markotić.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je među hospitaliziranima i onima na respiratoru, najviše necijepljenih. Delta soj je dominantan u Hrvatskoj, a pojavila se i nova ‘mu’ varijanta, pa WHO upozorava i na nju.

– Poslat ću poruku antivakserima. Prepoznajem i dozvoljavam njihovu odluku, to je u redu. Ali utjecati na druge i negirati više nego evidentne činjenice, to nije dobro. Negiranje učinkovitosti cijepljenja i mjera nije kažnjavanje znanosti i Stožera, to je kažnjavanje nas samih i naših bližnjih. Molim sve da doprinesemo kolektivnoj zaštiti – pozvao je Beroš.

Kada je o riječ o broju hospitalizirane djece, kojih sad ima više nego u prethodnom valu, Markotić je kazala da se djecu hospitalizira kada imaju povišenu temperaturu i eventualno upalu pluća, kao i kad postoji mogućnost da se stvori multiorganski upalni sindrom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba