"EKO, ETNO, FLETNO U KUMROVCU": Održan 6. po redu 'Bučnica fest', na kojem su ugostitelji i udruge kumrovečkog kraja 'ukrstili' kuhače i natjecali se tko će spremiti najbolju bučnicu

ŠPIČEK OTKRIO RECEPT ZA SAVRŠENU BUČNICU, PA ODABRAO: ‘Zlatna buča’ Seoskom turizmu Šumak, ‘Mala buča’ slovenskoj Udruzi Kmetic

Objavljeno: 28.08.2021. Alen Brodar

Seoski turizam ‘Šumak’ svojom je bučnicom osvojio ‘Zlatnu buču’, što znači da je bio najbolji od 11 ugostiteljskih objekata koji su se natjecali na 6. po redu ‘Bučnica festu’ u Kumrovcu, manifestaciji koja se održava u sklopu ‘Eko, etno, fletno festivala 2021.’. Drugo mjesto zauzeo Hostel Kumrovec, a treće Gostionica Kod Starog. Dodijeljena je i ‘Mala buča’ za udruge, koju je osvojila slovenska Udruga Kmetic iz Bistrice ob Sotli, drugo mjesto osvojila je Etno udruga Zipka, a treće DND Zagorska Sela.

Brojni posjetitelji mogli su uživati u proizvodima od buče i slasnim bučnicama, a žiriju koji je predvodio poznati chef Tomislav Špiček, uopće nije bilo lako odabrati najbolju.

– Ja bučnicu obožavam i za pravu bučnicu onako, kako se treba raditi, mora biti tijesto koje je napravljeno doma i vučeno, nikako ne kore. Mora biti i prava buča za to, ne ove današnje moderne buče ili tikvice, nego se zna da je to buča koja se uzgajala za svinje i koja se stavljala po poljima kukuruza, gdje se nije špricalo. I kada ta buča lijepo dozori, onda se ona riba na ribež, za koji je isto vrlo bitno kakav je, da ne riba presitno. Također je bitna i smjesa za nadjev, sira mora biti malo, a čak znam žene koje rade samo s vrhnjem, bučama i jajima. Tijesto mora biti lijepo razvučeno, ni predebelo, niti pretanko, a kako buča ‘pije’ dosta masnoće, bitno je i da ima dosta masti. Znači, u nadjevu mora biti masnoća, sol, jaja, sir, buče koje su posoljene, pa ocijeđene i sve to u finom tijestu. I na kraju lijepo ispeći, ako je moguće u rolu na drva, onda je to san snova  – rekao je recept za savršenu bučnicu Tomislav Špiček.

Zadovoljstvo ‘Bučnica festom’ izrazio je domaćin, načelnik Kumrovca Robert Šplajt.

– Iznimno smo zadovoljni posjećenošću ‘Eko, etno, fletno festivala’. Dakako, to možemo zahvaliti i tome što smo u sklopu njega organizirali 6. po redu Bučnica fest, manifestaciju Turističke zajednice Kumrovca, Desinića i Zagorskih Sela. Imamo puno ugostiteljskih objekata koji su se natjecali, ali i puno udruga koje su se natjecale za ‘Malu buču’. Velika je ponuda na štandovima s eko proizvodima, i ono što je najbitnije, puno posjetitelja ovdje u Kumrovcu. Mislim da svim moramo biti zadovoljni s današnjom gastronomskom i glazbenom ponudom te s prezentacijom jela od buče. Siguran sam da će se ljudi zadržati i na drugom dijelu programa, a to je Večer harmonika, u sklopu kojeg imamo izvođače iz cijelog Zagorja, a dolaze nam i gosti iz Slovenije. Pozivam one koji još nisu, da nam se pridruže, festival traje i sutra – pozvao je načelnik Šplajt, koji je štandove obilazio u društvu državnog tajnika u ministarstvu poljoprivrede Zdravka Tušeka, krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara i saborskog zastupnika Predraga Štromara.

– Ova manifestacija u Kumrovcu je nadogradnja naše Štruklijade i zapravo svih naših manifestacija koje su dopunska ponuda našim hotelima i onima koji imaju smještajne kapacitete, kao i Muzejima Hrvatskog zagorja. A u Kumrovcu me posebno veseli što se dodjeljuje  i ‘Mala buča’, što znači da od malena djecu učimo da treba zaštititi našu kulturu, poštivati tradicijiu te da ih odgajamo da treba čuvati naše domaće proizvode, kao i da ih treba razvijati i brendirati. Imamo kvalitetne proizvode i moramo se prilagoditi s promocijom i brendiranjem, pogotovo specifičnih dijelova ponude i proizvoda koje imamo – kazao je Kolar.

Predrag Štromar istaknuo je da je često u Kumrovcu i Krapinsko – zagorskoj županiji, a da ga posebno vesele ovakvi događaji.

– Osobno sam probao šest komada bučnice i žiriju je sigurno bilo jako teško odlučiti koja je najbolja. Mi u Varaždinskoj županiji imamo najveću proizvodnju buča u Hrvatskoj, ne toliko zbog bučnica, koliko zbog bučinog ulja, kojeg jako puno konzumiramo. Vidimo na natjecanjima da su bučina ulja iz čitave Hrvatske sve bolja, ali i da građani prepoznaju da su jako zdrava. Dakako, tako trebamo poraditi i na marketingu bučnica, jer sjećam se svoje bake, nedjelja nije mogla proći da se poslije ručka ne pojede prava bučnica – zaključio je Štromar.

Upravo je to bilo pitanje za chefa Špičeka, može li se dobra bučnica pojesti samo kod nekog doma tko ima ‘bakin recept’, ili i u ugostiteljskim objektima.

– Bučnica se može peći u ugostiteljskim objektima, ali treba naznačiti gostu da se ona čeka barem 45 minuta. I ona se ne može peći za jednu ili dvije osobe, to mora biti cijela ‘kostrola’. Dapače, čak bih dao potporu svakom ugostiteljskom objektu koji bi u svojoj svakodnevnoj ponudi imao bučnicu, da znaš da možeš doći i bilo koji dan za 45 minuta pojesti pravu bučnicu, jer buče su zahvalne, smiju se smrznuti na četiri – pet mjeseci bez problema. To znači da dobrih pola godine mogu biti u svakodnevnoj ponudi restorana – zaključio je Špiček.

Atmosferu možete pogledati OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba