Seoski turizam ‘Šumak’ svojom je bučnicom osvojio ‘Zlatnu buču’, što znači da je bio najbolji od 11 ugostiteljskih objekata koji su se natjecali na 6. po redu ‘Bučnica festu’ u Kumrovcu, manifestaciji koja se održava u sklopu ‘Eko, etno, fletno festivala 2021.’. Drugo mjesto zauzeo Hostel Kumrovec, a treće Gostionica Kod Starog. Dodijeljena je i ‘Mala buča’ za udruge, koju je osvojila slovenska Udruga Kmetic iz Bistrice ob Sotli, drugo mjesto osvojila je Etno udruga Zipka, a treće DND Zagorska Sela.
Brojni posjetitelji mogli su uživati u proizvodima od buče i slasnim bučnicama, a žiriju koji je predvodio poznati chef Tomislav Špiček, uopće nije bilo lako odabrati najbolju.
– Ja bučnicu obožavam i za pravu bučnicu onako, kako se treba raditi, mora biti tijesto koje je napravljeno doma i vučeno, nikako ne kore. Mora biti i prava buča za to, ne ove današnje moderne buče ili tikvice, nego se zna da je to buča koja se uzgajala za svinje i koja se stavljala po poljima kukuruza, gdje se nije špricalo. I kada ta buča lijepo dozori, onda se ona riba na ribež, za koji je isto vrlo bitno kakav je, da ne riba presitno. Također je bitna i smjesa za nadjev, sira mora biti malo, a čak znam žene koje rade samo s vrhnjem, bučama i jajima. Tijesto mora biti lijepo razvučeno, ni predebelo, niti pretanko, a kako buča ‘pije’ dosta masnoće, bitno je i da ima dosta masti. Znači, u nadjevu mora biti masnoća, sol, jaja, sir, buče koje su posoljene, pa ocijeđene i sve to u finom tijestu. I na kraju lijepo ispeći, ako je moguće u rolu na drva, onda je to san snova – rekao je recept za savršenu bučnicu Tomislav Špiček.
Zadovoljstvo ‘Bučnica festom’ izrazio je domaćin, načelnik Kumrovca Robert Šplajt.
– Iznimno smo zadovoljni posjećenošću ‘Eko, etno, fletno festivala’. Dakako, to možemo zahvaliti i tome što smo u sklopu njega organizirali 6. po redu Bučnica fest, manifestaciju Turističke zajednice Kumrovca, Desinića i Zagorskih Sela. Imamo puno ugostiteljskih objekata koji su se natjecali, ali i puno udruga koje su se natjecale za ‘Malu buču’. Velika je ponuda na štandovima s eko proizvodima, i ono što je najbitnije, puno posjetitelja ovdje u Kumrovcu. Mislim da svim moramo biti zadovoljni s današnjom gastronomskom i glazbenom ponudom te s prezentacijom jela od buče. Siguran sam da će se ljudi zadržati i na drugom dijelu programa, a to je Večer harmonika, u sklopu kojeg imamo izvođače iz cijelog Zagorja, a dolaze nam i gosti iz Slovenije. Pozivam one koji još nisu, da nam se pridruže, festival traje i sutra – pozvao je načelnik Šplajt, koji je štandove obilazio u društvu državnog tajnika u ministarstvu poljoprivrede Zdravka Tušeka, krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara i saborskog zastupnika Predraga Štromara.
– Ova manifestacija u Kumrovcu je nadogradnja naše Štruklijade i zapravo svih naših manifestacija koje su dopunska ponuda našim hotelima i onima koji imaju smještajne kapacitete, kao i Muzejima Hrvatskog zagorja. A u Kumrovcu me posebno veseli što se dodjeljuje i ‘Mala buča’, što znači da od malena djecu učimo da treba zaštititi našu kulturu, poštivati tradicijiu te da ih odgajamo da treba čuvati naše domaće proizvode, kao i da ih treba razvijati i brendirati. Imamo kvalitetne proizvode i moramo se prilagoditi s promocijom i brendiranjem, pogotovo specifičnih dijelova ponude i proizvoda koje imamo – kazao je Kolar.
Predrag Štromar istaknuo je da je često u Kumrovcu i Krapinsko – zagorskoj županiji, a da ga posebno vesele ovakvi događaji.
– Osobno sam probao šest komada bučnice i žiriju je sigurno bilo jako teško odlučiti koja je najbolja. Mi u Varaždinskoj županiji imamo najveću proizvodnju buča u Hrvatskoj, ne toliko zbog bučnica, koliko zbog bučinog ulja, kojeg jako puno konzumiramo. Vidimo na natjecanjima da su bučina ulja iz čitave Hrvatske sve bolja, ali i da građani prepoznaju da su jako zdrava. Dakako, tako trebamo poraditi i na marketingu bučnica, jer sjećam se svoje bake, nedjelja nije mogla proći da se poslije ručka ne pojede prava bučnica – zaključio je Štromar.
Upravo je to bilo pitanje za chefa Špičeka, može li se dobra bučnica pojesti samo kod nekog doma tko ima ‘bakin recept’, ili i u ugostiteljskim objektima.
– Bučnica se može peći u ugostiteljskim objektima, ali treba naznačiti gostu da se ona čeka barem 45 minuta. I ona se ne može peći za jednu ili dvije osobe, to mora biti cijela ‘kostrola’. Dapače, čak bih dao potporu svakom ugostiteljskom objektu koji bi u svojoj svakodnevnoj ponudi imao bučnicu, da znaš da možeš doći i bilo koji dan za 45 minuta pojesti pravu bučnicu, jer buče su zahvalne, smiju se smrznuti na četiri – pet mjeseci bez problema. To znači da dobrih pola godine mogu biti u svakodnevnoj ponudi restorana – zaključio je Špiček.
Atmosferu možete pogledati OVDJE.