NOVA ICT ZNANJA ZA 150-ak MLADIH: Svečano otvorena 2. Ljetna škola informatike u Krapini, tri radionice bit će i u Zlataru- obilježeno i 75 godina rada Hrvatske zajednice tehničke kulture

“ Na državnim natjecanjima mladi Zagorci osvojili su većinu prvih mjesta, i ovakav način rada kao u Krapini, sa zimskim i ljetnim školama informatike, mislimo da je izvrstan i da to vrijedi nastaviti “

Objavljeno: 23.08.2021. zagorjeinternational

U Krapini je u ponedjeljak ispred Srednje škole Krapina, u glazbenom paviljonu, svečano otvorena druga po redu Ljetna škola informatike koju zajedničkim snagama organiziraju Srednja škola Krapina i Krapinski informatički klub “Krik“, a podržavaju Grad Krapina, Krapinsko-zagorska županija, Hrvatski savez informatičara i Zajednica tehničke kulture KZŽ.

Otvorio ju je Alen Šćuric, sudionik natjecanja HONI, infokup, osvajač medalje na natjecanju WordSkills, voditelj učeničkog tima u projektu Generacija Now, bivši polaznik škole informatike, a sada i predavač.

Profesor Srednje škole Krapina, ujedno i predsjednik Krapinskog informatičkog kluba “Krik“ Stjepan Šalković kazao je kako će na 18 radionica u Krapini sudjelovati 150-ero djece, a osim toga zbog epidemioloških mjera koje su na snazi i lakše organizacije, i u Zlataru će se također održati tri radionice.

– Osim same djece, na radionicama su i nastavnici, imamo i one najmanje koji tek uče kako koristiti računalo. Ove godine tema nam je robotika, a u Zlataru i Krapini imamo četiri  radionice i one su popunjene. Djeca su zaista zainteresirana, a osim toga imamo radionice programiranja, web stranice, obradu slike, izradu mobilnih aplikacija. Dakle, pokrivamo široko područje jer nastojimo nadopuniti rad škola koje jako dobro rade, tako da se djeci nastoji pružiti što je više moguće. Za drugi krug radionica ima još nešto mjesta, tako da oni koji još razmišljaju, mogu se još uvijek prijaviti. Na državnim natjecanjima, mladi Zagorci osvojili su većinu prvih mjesta, i ovakav način rada kakav se održava u Krapini, dakle sa zimskim, a sad i ljetnim školama informatike, mislimo da vrijedi, da je izvrstan i da to vrijedi nastaviti – rekao je Šalković dodavši da je nekad bilo puno više prijavljenih, do 300, no s obzirom na epidemiološke mjere da ni nisu mogli u organizaciji ići na neke veće brojke, pa se dotaknuo i 75. godišnjice osnutka Hrvatske zajednice tehničke kulture koja se danas također slavi.

-Naša županijska zajednica mogla bi i bolje. Sredstva koja bismo htjeli, nažalost nisu nam dovoljna. Ima želje, a nadam se da će biti i više projekata, da će biti više stvari koje možemo ponuditi djeci, pa će i samim time doći i više novca. Čestitam Zajednici tehničke kulture na 75 godina rada i nadam se da ćemo i ubuduće raditi sve udruge u zajednici na način kao što smo dosad, a možda i malo bolje – poručio je Šalković.

Veliki značaj

O radu Hrvatske zajednice tehničke kulture govorio je predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Alen Spiegl.

-Sama tehnička kultura jako je napredovala. Hrvatska zajednica tehničke kulture je nacionalno najviše tijelo tehničke kulture u Hrvatskoj koja okuplja raznorazne saveze, primjerice Hrvatskog saveza informatičara, Hrvatskog zrakoplovnog saveza, Foto-saveza, i brojne druge, kao i gradske, odnosno županijske zajednice tehničke kulture. Samo djelovanje Zajednice tehničke kulture jako je široko i stvarno sve ono što može potpasti pod tehničku kulturu, spada i tu. Čak je i Hrvatska narodna banka izdala prigodnu kovanicu od 25 kuna u čast te obljetnice što dovoljno govori da je sama Zajednica priznata i od države, da je posao kojim se bavi jako važan – pojasnio je Spiegl, koji se zatim govorio i o Ljetnoj školi informatike.

-Ona je logičan nastavak zimskih škola koje su se održavale na nacionalnom nivou, no međutim zbog korone nije više moguće organizirati stvari kao što se to moglo dosad te se prešlo na drugi termin koji je prilagođeniji mladima koji se žele baviti informatikom i žele obogaćivati svoja znanja – istaknuo je Spiegl.

Ravnatelj Srednje škole Ivica Rozijan rekao je da se kroz Zimsku i Ljetnu školu informatike pruža mogućnost svima koji žele napredovati u bilo kom smislu da kroz radionice unaprijede svoje znanje.

– Pozvali smo i sve zainteresirane nastavnike iz cijele naše županije koji imaju interes, s obzirom na situaciju s koronavirusom, zbog koje je izgledno da ćemo sve više upotrebljavati ICT tehnologiju u realizaciji nastavnog plana i programa, da se pridruže. Mislim da je pun pogodak što se ove godine održava Ljetna škola informatike – kazao je Rozijan.

Potpora Županije

Zamjenica krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara Jasna Petek istaknula je da su suoorganizatori uložili u organiziranje škole puno entuzijazma, truda, ljubavi i znanja, a Krapinsko – zagorska županija daje podršku kao i niz prethodnih godina.

– Što se tiče samog STEM područja u koje spada informatike, sigurno da jednim dijelom zaslužuje veliku pažnju, vrlo je zanimljivo područje za sve mlade ljude u županiji i pripremili smo dva odlična projekta upravo iz tog područja koja prijavljujemo na otvorene natječaje našeg nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a moram napomenuti da Krapinsko -zagorska županija općenito za rad s darovitim učenicima svake godine minimalno uloži pola milijuna kunatako da i kroz taj dio i potporu našoj županijskoj zajednici tehničke kulture svake godine pružimo određenu financijsku potporu da bi se sadržaji mogli kvalitetno obrađivati, a naravno osim financijske potpore važan je entuzijazam onih koji rade s mladim ljudima, stoga velika zahvala svim koji su potpora mladim ljudima da se bave informatikom i STEM područjem – pojasnila je Petek koja je predsjedniku Hrvatske zajednice tehničke kulture Alenu Spieglu uručila zahvalnicu za 75 godina rada Zajednice.

Zamjenik krapinskog gradonačelnika Ivica Hršak i da Grad Krapina prepoznaje kvalitetne programe koji su fokusirani na edukaciju djece i mladih i sukladno tome aktivno sudjeluje i financijski pomaže u realizaciji istih.

– Zasigurno da je škola informatike jedan od takvih programa, što se očituje i kroz razne nagrade koje naši timovi djece zajedno s profesorima ostvaruju kako na državnim, tako i na međunarodnim natjecanjima – poručio je Hršak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba