Kriza je s isporukom elektroničkih dijelova u globalnoj automobilskoj industriji

Kupci novih automobila čekat će na njih još dulje nego do sada

Objavljeno: 23.08.2021. zagorjeinternational

Kriza s isporukom elektroničkih dijelova u globalnoj automobilskoj industriji dodatno je produbljena nakon što se val zaraze koronavirusom proširio jugoistokom Azije, pa bi tako kupci novih automobila u Europi i svijetu mogli  još dulje čekati na isporuku svojih novih automobila, piše Poslovni.hr.

Naime, tri od četiri najveća proizvođača automobila u svijetu objavili su prošloga tjedna da im je proizvodnja dodatno poremećena, pa je tako Audi najavio da će produljiti ljetni odmor oko 10.000 radnika u tvornicama u Ingolstadtu i Neckarsulmu i skratiti radno vrijeme zbog nestašice čipova, dok je preventive radi najavio da će skratiti radno vrijeme i u rujnu, ali istodobno planira dodatne smjene tijekom nekoliko vikenda. Audi ima popunjene knjige narudžbi, no u prvoj polovini godine zbog nestašice komponenti nije uspio proizvesti oko 50.000 automobila.

Volkswagen je najavio da će zbog nestašice poluvodičkih komponenti proizvodnja u glavnoj tvornici u Wolfsburgu nakon ljetne stanke biti pokrenuta u ograničenom opsegu, a financijski direktor BMW-a Nicolas Peter rekao je da su ove godine mogli prodati 70 do 90.000 automobila više da nije ponestalo čipova.

Najveći svjetski proizvođač, japanska Toyota, objavio je da će do rujna sniziti globalnu proizvodnju za 40 posto te da će idućeg mjeseca proizvesti 540.000 vozila, umjesto 900.000 kako je prvotno bilo planirano.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba