Iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti izvijestili tko je sve dobio 5G frekvencije:

Operateri će u državni proračun uplatiti gotovo 360 milijuna kuna

Objavljeno: 13.08.2021. Valentina Cigula

U četvrtak su iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), nakon sjednice Vijeća agencije koje je odlučilo o odabiru najboljih ponuditelja i dodjeli dozvola, kazali da ukupan iznos naknada za uporabu radiofrekvencijskog spektra (RF) postignut na elektroničkoj javnoj dražbi započetoj 12. srpnja, a koja je trajala do 27. srpnja, iznosi 358,99 milijuna kuna, dok naknade prikupljene dražbom u potpunosti, uplaćuju se u korist državnog proračuna, piše Poslovni.hr.

Nakon što je 27. srpnja, završio postupak nadmetanja putem elektroničke javne dražbe, rezultati su se obrađivali i pripremale su se dozvole i dokumentacija, da bi s 12. kolovozom dodjelom spektra i dozvola završio cijeli postupak javne dražbe, u sklopu kojeg su za 5G dodijeljeni RF spektri u pojasevima 700 MHz700 MHz (758-788/703-733), 3600 MHz (3400-3800 MHz) i 26 GHz (26,5-27,5 GHz).

Postignut ukupni iznos u dražbi je za oko 60 milijuna kuna viši nego se procjenjivao na početku postupka.

-Ishod dražbe očekivan je za frekvencijska područja 700 Mhz i 3600 MHz na nacionalnoj razini. Drago mi je da su se operatori odlučili i za 26 GHz područje, čime je RH postala jedna od malobrojnih zemalja u EU koja je dodijelila spektar u tom području. Ugodno sam iznenađen i velikim interesom i nadmetanjem za regionalne frekvencije te mislim da je postupak pokazao kako je odvajanje dijela spektra za regionalnu uporabu bila dobra odluka. Vjerujem da će svi nositelji dozvola uskoro početi s radom na dodijeljenim frekvencijama, a HAKOM će im pri tome biti podrška, ali i nadzor- rekao je predsjednik Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen.

Očekuje se da će 5G stvoriti preduvjete za nove usluge u mobilnim komunikacijama, ali i u drugim industrijama, poput automobilske, zdravstva, poljoprivrede, turizma, edukacije, medijima i drugima.

Dozvole su izdane na 15 godina za sva područja dodjele, osim u slučaju Međimurske i Varaždinske županije, gdje već postoje izdane dozvole za različitu tehnologiju od 5G koje vrijede do 2023. te su se za ta područja nove dozvole iznimno izdale na 13 godina, a po isteku razdoblja valjanosti dozvole valjanost je moguće produljiti za najviše pet godina, kako je određeno pravilima na razini EU-a.

U HAKOM-ovim podacima o rezultatima nadmetanja, vidljivo je da se od ukupno postignutog iznosa na javnoj dražbi, gotovo 140 milijuna odnosi na iznos naknada za frekvencijski pojas 700 MHz na nacionalnoj razini, koju su u različitim blokovima spektra ‘uzela’ tri najveća telekoma u Hrvatskoj, odnosno Hrvatski telekom (HT), A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska, u čemu je iznos HT-a najveći, gotovo 49 milijuna kuna. Iznos Telemacha u tome je gotovo 46,1 milijun kuna, a A1 45 milijuna kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba