POČINJU RADITI U PONEDJELJAK: U Vrankovcu otvoren logopedski kabinet “Kiki“, privatna investicija obitelji Vdović Babić

“S veseljem očekujemo svu djecu i njihove roditelje, koja imaju potrebe za logopedom. Znamo da su velike i da su liste čekanja duge“

Objavljeno: 12.08.2021. Valentina Cigula

Na području općine Sveti Križ Začretje, u Vrankovcu otvoren je privatni logopedski kabinet “Kiki“ u vlasništvu Gordane Vdović Babić. Otkrila je kako je ideja o otvaranju kabineta došla kada je njezin sin Kristijan također imao potrebu za logopedom.

– Bili smo primorani potražiti privatno pomoć logopeda, s obzirom da su sve naše državne ustanove prebukirane i liste čekanja su predugačke, čeka se preko godinu dana i tako dok smo išli na vježbe rodila se ideja o osnivanju vlastitog logopedskog kabineta, s obzirom da na području Krapinsko-zagorske županije, toga zaista nedostaje. Na svu sreću, naišla sam na razumijevanje i kod svojih roditelja i kod svog supruga koji je ujedno i dao naziv našem kabinetu, po sinu Kristijanu te smo zajedničkim snagama uspjeli doći do službenog otvorenja. Naš prvi radni dan bit će u ponedjeljak, 16. kolovoza i s veseljem očekujemo sve roditelje i njihovu djecu koji imaju potrebe za logopedom i pozivamo ih da nam se s veseljem obrate. Roditelji su se već prijavili i imamo dogovorene inicijalne razgovore za cijeli tjedan i spremni smo za još djece – pojasnila je Vdović Babić uputivši zahvalu  zamjenici krapinsko – zagorskog župana Jasni Petek, načelniku Svetog Križa Začretja Marku Kosu, doktorici Plaziblat, logopedicama iz Opće bolnice Bračak te logopedici koja će raditi u kabinetu Roberti Šrajbek.

Zamjenica župana Jasna Petek kazala je da je ovo izuzetno vrijedna inicijativa te da joj je drago što se mladi ljudi s poduzetničkim duhom odlučuju i na ovakve usluge koje su vezane za socijalne, medicinske i rehabilitacijske usluge.

Dva problema

– Mislim da će imati posla jer su potrebe zaista velike. Naime, na području Krapinsko-zagorske županije, osim u našim “formalnim“ institucijama gdje djeluju logopedski kabineti, djeluju i logopedski kabineti koje financiraju Općine i Gradovi, i jako mi je drago da su načelnici, načelnice, gradonačelnici i gradonačelnice shvatili potrebu koja je izuzetno velika za glaso-govornom rehabilitacijom i jednako tako, sve češće, javljaju se inicijative za privatnim logopedskim kabinetima. Imamo dva problema. Dakle, jedan je što djeca zaista imaju sve više poteškoća u glaso-govornoj komunikaciji, a drugi što zapravo stručnog kadra koji se bavi rehabilitacijom i tretmanom takvih teškoća, logopeda nema dovoljno. Županija već nekoliko godina unazad stipendira studentice i studente logopedije, međutim bez obzira na to, potrebe su velike, kad se otvori inicijativa za otvaranjem nekih radnih mjesta, teško je pronaći, kad odu na porodiljne dopuste ili izbivaju s posla, teško je pronaći zamjene. Ova dva problema pokušavamo riješiti i zbog toga je upravo ovakva inicijativa jednog privatnog investitora, mlade poduzetnice hvalevrijedna. Ovom logopedskom kabinetu želim puno uspjeha, prostor je opremljen izuzetno lijepo i kvalitetno, po svim standardima i nadam se da će tu mnoge lijepe trenutke doživjeti naši najmlađi iz županije, a prije svega da će biti uspješno rehabilitirani kako bi se njihove teškoće smanjile i nebi imale utjecaja na njihov daljnji razvoj – poručila je Petek.

Uloga roditelja

Načelnik Marko Kos istaknuo je kako su mu na problem nedostatka logopeda u općini ukazale zabrinute majke 2016. godine.

– Pokrenuli smo inicijativu i prvi je kabinet neposredno nakon toga u općini osnovan, a nakon toga napravili smo prvu analizu stvarnih potreba, na uzorku naše školske djece. Ispostavilo se da je uzorak koji je bio zabrinjavajući,  poprilično velik te da potreba za ovakvim uredima zaista postoji jer jedini logoped kojeg smo imali, jednostavno nije mogao podnijeti količinu djece koja su imala tu stvarnu potrebu. Ovakve privatne inicijative da se ovakav ured otvori na malom prostoru općine i zapravo Krapinsko-zagorske županije, jedna je izvrsna ideja i vjerujem da potrebe ima. Svi mi, kao roditelji moramo se zabrinuti i postaviti si pitanje, da li mi doma dovoljno komuniciramo s djecom, koliko mi radimo, ali naravno, sinergija profesionalca i nas kao roditelja, vjerujem da može uroditi dobrim plodom da naša djeca u budućnosti imaju dobre predispozicije za daljnje govornike i normalnu komunikaciju. Ovaj prostor me ugodno iznenadio, s obzirom i na veličinu i na opremljenost. Iznad svakog očekivanja, vjerujem da će se svako dijete u ovom prostoru osjećati i više nego ugodno – istaknuo je Kos.

Logopedica Roberta Šrajbek koja je diplomirala u srpnju ove godine te je ranije radila studentske poslove tijekom posljednje dvije godine diplomskog studija.

– Prostor sam prvi puta vidjela prije otprilike godinu dana i već tada je generalno bio dobro opremljeno i pristala sam na posao već tada jer sam se mogla zamisliti ovdje i zbog atmosfere i prostora, ali smo u posljednjih šest mjeseci zapravo zajedno završile opremanje – otkrila je Šrajbek pa dodala:

– Tehnologija ima utjecaj na to da djeca kasne u jezično- govornom razvoju, ali danas više znamo i o poremećajima i njihovim uzrocima i pozadinskim problemima, pa ih i bolje prepoznajemo i zato je prevalencija veća. Logopedija nije struka u kojoj smijemo predviđati zato što stvarno sve jest individualno, a i ponekad ne ide onim tokom koji smo prvotno predvidjeli, ali generalno djeca ostaju duži period na terapiji – zaključila je Šrajbek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba