PROSLAVILI 30. ROĐENDAN: Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata 'Barun' organizirala sportske igre - "Memorijal Josip Mirt - Teček"

“Ovo je jedna od najučinkovitijih i najažurnijih braniteljskih udruga u RH, koja uvijek na vrijeme ispunjava svoje zadaće”

Objavljeno: 09.08.2021. AB

Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata ‘Barun’ u subotu je, povodom obilježavanja 30. godišnjice svog osnutka i 26. godišnjice Vojno –  redarstvene operacije “Oluja” organizirala Sportske igre hrvatskih branitelja i članova obitelji – “Memorijal Josip Mirt – Teček”. Prije otvorenja sportskih igara je kod Centralnog križa na Gradskom groblju u Donjoj Stubici počast svim pokojnim ratnim pripadnicima Specijalne jediice policije Barun, kao i na grobovima pokojnih članova Udruge, Zlatka Znike u Gornjoj Stubici i prvog predsjednika Udruge, Josipa Mirta – Tečeka u Donjoj Stubici.

Časno i profesionalno

– Svoje zadaće odradili smo časno i profesionalno. S vremenom su veze stvorene u ratu počele slabiti te se javila potreba za osnivanjem kvalitetne udruge koja će okupiti ratne pripadnike jedinice, kao i članove njihovih obitelji. Tako smo 2012. godine osnovali Udrugu veterana specijalne policije Domovinskog rata ‘Barun’, koja uspješno djeluje te unatoč svim poteškoćama provodi niz projekata – istaknuo je predsjednik Udruge Mladen Hrastinski te kao najznačajnije projekte istaknuo Promicanje istine o Domovinskom ratu, zatim  popratni Likovno – literarni natječaj s temom Domovinskog rata te projekt ‘Sportom i druženjem protiv stresa’, kojim nastoje psihosocijalno osnažiti branitelje i članove njihovih obitelji.

Okupljene su pozdravili i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak te izaslanik ministra hrvatskih branitelja Vladimir Bergman, inače ravnatelj Uprave za pravne i stambene poslove u Ministarstvu hrvatskih branitelja, koji je čestitao članovima Udruge veterana specijalne policije Domovinskog rata ‘Barun’ na provođenju više hvalevrijednih projekata.

– Ovo je jedna od najučinkovitijih i najažurnijih, ako ne i najažurnija udruga u Hrvatskoj koja uvijek na vrijeme ispunjava svoje zadaće i pravda sva svoje troškove u svezi namjenskih sredstava Ministarstva hrvatskih branitelja – istaknuo je Bergman. 

Župan Željko Kolar pozdravio je okupljene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji te tom prilikom naglasio da upravo ovakva okupljanja uvijek iznova skreću pažnju na one koji su dali najviše za stvaranje samostalne i suverene  Hrvatske.

Bez žrtava

– To su naši branitelji koji su položili svoj život za Domovinu i naravno njihove obitelji. Na svima nama je obaveza da ih nikad ne zaboravimo, da se kontinuirano trudimo da njihova žrtva ne bude uzaludna – rekao je župan Kolar te uz čestitke za 30. godišnjicu osnivanja članovima Udruge zahvalio na odličnoj suradnji u rješavanju problema braniteljske populacije.

Inače, Specijalna jedinica policije ‘Barun’ osnovana je 31. ožujka 1991. godine kao Jedinica za posebne namjene sa središtem u Kumrovcu, dok je novo ime dobila početkom 1992. godine nakon što je prešla u grad Zlatar. Jedinica je sudjelovala u borbenim zadaćama diljem Republike Hrvatske, od Slavonije do krajnjeg juga Lijepe Naše te je dala nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu. Posebno je značajno da ni jedan pripadnik jedinice nije smrtno stradao, niti bio teško ranjen.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba