U sklopu priprema za izložbu “Rudnik koji život znači – skrivena rudarska baština Zagorja“, iz Muzeja Radboa pozivaju:

“Posjedujete fotografije, dokumente ili druge predmete vezane uz ugljenokop i sumporokop u Radoboju? Javite se!“

Objavljeno: 08.08.2021. zagorjeinternational

Muzej Radboa u potrazi je za fotografijama, dokumentima i drugim predmetima vezanim uz sumporokop i ugljenokop u Radoboju.

U sklopu priprema za izložbu “Rudnik koji život znači – skrivena rudarska baština Zagorja“, Muzej Radboa poziva građane na ustupanje, posudbu ili darovanje povijesnih fotografija, dokumenata i drugih predmeta vezanih uz radobojske rudare i rudnike, odnosno ugljenokop i sumporokop u Radoboju.

U organizaciji Muzeja grada Pregrade i Muzeja Radboa pripremu i realizaciju ove izložbe podržava Ministarstvo kulture i medija kroz program Javnih potreba u kulturi u području muzejske djelatnosti za 2021. godinu.

Pregradu i Radoboj povezuje bogata industrijska baština nekadašnjih rudnika. Osim poznatih rudnika sumpora i rudnika ugljena u Radoboju, ugljenokop Pregrada obilježio je povijesni razvoj Pregrade i okolice. Uz skrivene ostatke rudarske infrastrukture, Radoboj i Pregradu simbolički povezuje i nekadašnja žičara koja je nakon zatvaranja rudnika u Radoboju 1948. godine, preseljena u Pregradu te je od 1953. povezivala Pregradu s Lupinjakom.

Otvorenje izložbe u Pregradi planira se krajem rujna tijekom manifestacije “Jesen u Zagorju – Branje grojzdja“, a u Radoboju povodom blagdana sv. Barbare, zaštitnice rudara, u prosincu ove godine.

-Svi građani koji posjeduju fotografije, dokumente ili druge predmete vezane uz ugljenokop i sumporokop u Radoboju pozivaju se da se obrate Muzeju Radboa osobnim dolaskom u muzej na adresu: Radoboj 34 u Radoboju, na broj telefona 049 350 118, mobitela 091 725 7685 ili putem elektroničke pošte na adresu [email protected] -pozivaju iz Muzeja Radboa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba