U Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice održana završna konferencija projekta EDUPREVENT, koji se provodio u cilju podizanja kvalitete usluga zagorskih zdravstvenih ustanova:

“Umjesto planiranih sedam, imali smo osam edukativnih radionica, a umjesto planiranih 80 zdravstvenih djelatnika, educiralo se njih 180”

Objavljeno: 04.08.2021. zagorjeinternational

Na vanjskom prostoru Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice u srijedu je održana završna konferencija projekta EDUPREVENT – Edukacijom do zdravlja. Cilj projekta bio je unaprijediti kvalitetu usluga zdravstvenih institucija s područja Krapinsko – zagorske županije, primjenom novih metoda u radu s pacijentima i pravovremenim prepoznavanjem i prevencijom daljnjeg razvoja bolesti. Aktivnosti su bile usmjerene na edukacije s temom prevencije kardiovaskularnih bolesti i bolesti probavnog sustava.
Projekt je bio prijavljen na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” te je njegova ukupna vrijednost bila 994.201 kunu. Planirano trajanje bilo je 12 mjeseci, ali je zbog epidemije koronavirusa zatraženo odobrenje za produljenje, pa projekt traje do 18. kolovoza.

Organizirali tečajeve

Ravnateljica SBKT-a Željka Žnidarić otkrila je da su u 18 mjeseci trajanja projekta odradili dva kongresa u Hrvatskoj, koja, nažalost nisu mogla biti međunarodna te webinar na temu debljine i dijabetesa, webinar proljetne pedijatrijske škole, a s obzirom na to da nije bilo tečajeva, organizirali su tečajeve u svojoj bolnici. Održan je tako tečaj normalnog pokreta, nordijskog hodanja, tečaj naprednih mjera održavanja života i manualne limfne drenaže.

– Na kraju je ispalo da smo umjesto planiranih sedam, imali osam edukativnih radionica, a umjesto planiranih 80 zdravstvenih educiranih djelatnika, educiralo se 180 zdravstvenih djelatnika koji su pohađali kongrese i tečajeve, od toga 52 liječnika, 54 medicinske sestre, 69 fizioterapeuta i pet ostalih zdravstvenih djelatnika. U posljednjih mjesec dana održali smo i dva okrugla stola – otkrila je Žnidarić.

Nove metode

Župan Željko Kolar čestitao je SBKT-u i partnerima na projektu – Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, Domu zdravlja KZŽ, Zavodu za hitnu medicinu KZŽ, Zavodu za javno zdravstvo KZŽ i Ljekarnama KZŽ.

– Edukacija nema alternativu, bez obzira na svu novu tehnologiju koja se svaki dan pojavljuje u zdravstvu. Uz naše investicije vezane uz nabavu novih uređaja, uređenje prostora i osobnu edukaciju, nove metode liječenja nešto su s čim se jednostavno moramo baviti svih 365 dana u godini. To je ono što će izdvajati uspješne od neuspješnih, a naša Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, kao i sve naše zdravstvene ustanove, jest uspješna prije svega zbog educiranih i motiviranih djelatnica i djelatnika – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba